Megszólalt egy másik sóhivatal vezetője is (2020.03.25., 10:30)

 

Buric asszonynak nincs jobb dolga most, mint levelet írni Orbán Viktornak. Reméljük Karácsony Gergelynek is felad egyet.

Fotó: AFP/Patrick Hertzog

 

A koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket – hangsúlyozta a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében kedden.
Marija Pejcinovic Buric azt írta, nagy figyelmet fordít a rendkívüli helyzet magyarországi alakulására.
Kiemelte, egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.
Ismerjük Buric asszony liberális maszlagját, sokszor hallottuk már Jean-Claude Junckertől, Frans Timmenmarstól, Martin Schulztól, Angela Merkeltől, Manfred Webertől, Rui Taverestől, Judith Sargentinitől, s a többi zakkant álszenttől, akik a „demokráciára, a jogállamiságra és az emberi jogokra” hivatkozva Európára zúdítottak több százezer migránst.
S most, a koronavírus járvány tombolása idején ezek a hölgyek és urak hallgatnak, lapítanak, egyetlen épkézláb ötletük nincs a járvány megfékezésére. Talán azért, mert a járvány kitörésével nem tudják a magyar miniszterelnököt vádolni.
Milyen jó lenne nézni és hallgatni, hogy az Európai Parlamentben Judith Sargentini és Rui Tavares egymás kezét fogva közös jelentést olvasna fel a koronavírus járvány megfékezésével kapcsolatban, ennek nyomán hatályba helyeznék a 7-es cikkelyt, s az EU atombombája elpusztítaná a veszedelmes vírust. Csókolgatnák a képviselőnőt lelkes társai, lapogatnák Tavares elvtárs vállát. Ám ők most nincsenek sehol.

 

Amit a főpolgármester tesz, az természetesen demokratikus, a jogállamiságot és az emberi jogokat tiszteletben tartó rendeleti kormányzás. A liberális kettős mérce szellemében.

Fotó: MTI

 

Erre itt van ez az ostoba nő, az Európa Tanács elnöke, aki aggodalmaskodó levelet ír Orbánnak. Vajon fogalmazza már a figyelmeztető levelet Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek is, aki időkorlát nélkül, a közgyűlés kiiktatásával, rendeleti úton kormányozza mostantól a fővárost. Teszi mindezt időkorlát nélkül, „addig, ameddig a veszélyhelyzet fennáll”. Karácsony mostantól ingatlanokat adhat-vehet, módosíthatja a költségvetést, egyszemélyben dönt kifizetésekről, hidak, utak lezárásáról – mindenről. Mindezt a járványveszély miatt, határozatlan ideig.
Tudja, asszonyom, az ön által vezetett gittegylet annyit ér ebben a nehéz helyzetben, mint halottnak a csók. Halottból pedig van bőven. Sajnos. Mérsékelje magát, s valódi problémával foglalkozzon, ha valami hasznosat akar tenni.
Ami egyébként a magyar miniszterelnököt illeti (egy magyar református lelkész találó jellemzése politikájáról): „Orbánnak soha sincs igaza, de mindig igaza lesz.”

Ekler Elemér