Megfojtotta, majd elásta unokahúgát (2019.03.07., 12:40)

Nincs ítélet egy 11 évvel ezelőtti zalai gyilkosság előkészítő ülésén

 

Bár beismerte a gyilkosságot, vallomása nem volt alkalmas arra, hogy ítéletet lehessen hozni.

Fotó MTI: Varga György

 

Megkezdte a Zalaegerszegi Törvényszék annak a férfinak a tárgyalását, aki 2007-ben megfojtotta unokahúgát, majd holttestét elásta a pincében.
A vád szerint a vádlott 2006. évet megelőzően szexuális viszonyt tartott fenn az akkor 16 éves unokahúgával. A férfi ebben az időben édesanyjával lakott egy zalai kistelepülésen, ahol a sértett alkalmanként meglátogatta. A vádlott az együttlétekért pénzt és cigarettát adott a lánynak.
2007. május 16-án reggel a sértett nem szállt fel arra a buszra, amellyel iskolába szokott járni, helyette a vádlottat látogatta meg, hogy pénzt kérjen tőle. Ez alkalommal vitatkoztak, majd a férfi egy zsinórt tekert a lány nyaka köré, amivel megfojtotta. Miután a sértett délután nem ért haza, szülei keresni kezdték az ismerősöknél, rokonoknál. A keresésbe a vádlott is bekapcsolódott annak ellenére, hogy a lány holttestét napközben édesanyja házának pincéjében elásta.
Mint arról korábban már beszámoltunk, a rendőrség 11 év elteltével az elmúlt nyáron talált rá a leány holttestére egy Reziben lévő családi ház pincéjében.
A 2019. március 7-én megtartott előkészítő ülésen a férfi bírói kérdésre kijelentette, hogy beismerő vallomást tesz és lemond tárgyaláshoz való jogáról. Bár bevallotta bűnösségét, vallomástétele akadozott, nyilatkozatát a bíróság aggályosnak tartotta, s úgy ítélte, nem alkalmas arra, hogy döntést lehessen hozni az ügyben. A férfi a bíróság előtt tett vallomásában például az elkövetés idejeként egy nappal későbbi időpontot határozott meg, valamint elmondása szerint a sértettel csak a gyilkosság napján létesített szexuális kapcsolatot.
Mindezek tekintetében a bíróság 1 hónapon belül tárgyalásra tűzi ki az ügyet. (Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék)

*

Az új Be. szerint kötelező előkészítő ülést tartani – néhány kivételtől eltekintve – minden büntetőügyben. Az ülés feltétele, hogy a vádlott tárgyalás tartási jogáról lemond, beismerő vallomást tesz, amit a bíró elfogad. Így a bíróság már az eljárás ezen szakaszában ítéletet hozhat. A bűnösséget nem vagy csak részben beismerő vádlott esetében tárgyalásra kerül sor.

 

A rezi ház pincéje, ahol a holttestet megtalálták.

Fotó: police.hu