Megegyezést sürget a két oldal pártjai között Nagykanizsa polgármestere (2019.11.20., 9:20)

 

Balogh László szerint közös érdek a megegyezés.

Fotó: Gergely Szilárd

 

Megegyezést sürget Nagykanizsa Fidesz-KDNP-s polgármestere a kormánypártok és az ellenzék között az alpolgármesterekről és az önkormányzati bizottságokról.
Mindkét oldalnak félre kell tennie minden sérelmet, hogy a város érdekében megegyezés szülessen – jelentette ki nagykanizsai sajtótájékoztatóján Balogh László, miután az októberi választásokat követően a közgyűlésnek nem sikerült elkezdenie a munkájátt.
Jelezte, hogy az önkormányzati választáson „döntetlenközeli” állapot állt elő azzal, hogy a közgyűlésnek nyolc ellenzéki és a polgármesterrel együtt hét kormányoldali tagja van. Azóta hét háttértárgyalás volt, de a Fidesz-KDNP és az Éljen VárosuNk! Egyesület – azaz a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP – tárgyalódelegációi nem tudtak megegyezni, a tárgyalások november 13-án megszakadtak.
Nagykanizsa polgármestere abban bízik, hogy november 28-án, a közgyűlésen lesz folytatás, meg tudnak egyezni, és végre elkezdhetik a közös munkát. Megegyezést eddig azért nem sikerült kötni, mert a kormányoldal is szeretne egy alpolgármestert, ezt az ellenzéki többség azonban nem támogatja - emlékeztetett.

 

November 28-án lesz az újabb közgyűlés.

 

Úgy fogalmazott: „a várost nem a baloldal vezeti egyedül, és nem is mi vezetjük egyedül, hanem jelen állás szerint együtt vezetjük”. A képviselőktől azt kéri, „ne a múltbéli sérelmekkel álljanak elő, ne a múltbéli pozícióelosztást hangsúlyozzák”, hanem közösen alkalmazkodjanak az új, fennálló helyzethez, mert „Nagykanizsának szüksége van a kormányzati segítségre is és a helyi tetterőre is”.
Közös érdek, hogy Nagykanizsa fejlődjön, ezért „mindkét oldalnak félre kell tenni minden sérelmet”, csak konszenzussal lehetnek eredményesek – hangsúlyozta a polgármester.
Nagykanizsán októberben megtartották a közgyűlés alakuló ülését, de a megegyezések hiánya miatt már akkor elhalasztották az október végén esedékes közgyűlést. Az ellenzéki koalíció és a kormányoldali képviselők között november 13-án megszakadtak az egyeztetések, az ezt követően tartott sajtótájékoztatóján mindkét oldal egymást hibáztatta, amiért sem alpolgármesterekről, sem az önkormányzati bizottságokról és azok tagjairól nem tudtak megállapodni. (Forrás: MTI)