„Meg tudom élni az álmaimat…” (2018.06.20., 9:45)

Beszélgetés Mányoki Attila egerszegi hosszútávúszóval

 

Mányoki Attila Gombosszegen is beszélt pályafutásáról.

 

Az idei gombosszegi falunapot látogatva találkoztunk a zalaegerszegi Mányoki Attillával. A világ számos pontját megjárt kiváló hosszútávúszót élménybeszámolóra hívták a helyi szervezők. Attila barátságos, közvetlen személyisége lehetőséget adott az oldott, kötetlen beszélgetésre. Egy csodálatos, aprócska kis zalai faluban váltottunk szót a nagyszerű sportemberrel.
- Hatévesen kezdtem úszni, mert asztmás voltam, ezért szüleim elvittek az uszodába. Ennek köszönhetően jött a víz és a mozgás szeretete, annak a közegnek a tartalmas, igényes megélése, amelynek köszönhetem, hogy most itt tartok eredményekben. 1980-ban lettem az úszóklub tagja, sok versenyen vettem részt. Gyermekként a nyolcvanas években megélni a klubéletet egyszerűbb volt a szűkösebb lehetőségek ellenére is, talán az akkori közösségek miatt. A példaképek ott voltak előttünk, és arra a szintre szerettünk volna eljutni, mint ők. 1989-be indultam a Balatonfüred-Siófok közötti versenyen, és innét jött az az ötlet, hogy kipróbáljam magam egyéb nyílt vizeken is. Ez egy új impulzust, álmot adott számomra, ablakot nyitott a további időkre a szabadvízi úszás terén. 1991-ben már nemzetközi viadalokon indultam, elsőként Görögországban, majd két év múlva Világ Kupa versenyeken tettem próbára tudásomat, utoljára 1994-ben az amerikai Atlantic-Cityben. Egy rendezvény alkalmával találkoztam a görög válogatott edzőjével, Nikos Gemelossal, akivel új célokat, elképzeléseket fogalmaztunk meg együtt, és jöttek a közös eredmények, amelyek megváltoztatták az életemet.

 

A hetedik erőpróba következik…

 

A neves edzővel való munka első sikere 2008-ban a Balaton hosszanti átúszása volt Balatonkenese és Keszthely között, mindmáig egyedüli idővel, majd az évek folyamán sorra születtek a világ nyílt vizein elért sikerek. Így a Balti-tenger átúszása 2011-ben, a harmadik legjobb időeredménnyel, két év múlva a La-Manche csatornát úszta át magyar rekordot felállítva, és az év leggyorsabb címét elnyerve ezzel, hivatalosan is elkezdve az Ocean’s Seven nyíltvízi úszást, amely hét erőpróbát jelent. Szintén 2013-ban, Görögországban az első helyet szerezte meg Európa egyik legnagyobb kihívással bíró versenyén.
-Az Ocean’s Seven elnevezésű versenysorozat a világ hét legnehezebb csatornájának átúszását foglalja magában, amelynek első állomása 2013-ban a La-Manche csatorna, ahol ketten értünk célba.  2014-ben Japán következett, a Tsugaru - csatorna, tigriscápák között, minden idők második leggyorsabb eredményével. A Molokai-csatorna a Hawaii-szigeteknél volt számomra az újabb kihívás a hatalmas hullámok leküzdésével, ezt követte a sorozat negyedik állomása a Catalina-csatorna Los Angeles közelében, ahol árral szemben kellett teljesítenem. Az Új-Zélandnál lévő Cook-szoros átúszása minden téren az egyik legnagyobb nehézséget okozta pályafutásom során, köztük a zord időjárást és a medúzákat említeném, mindezek ellenére hét óra alatt sikerült vennem az akadályokat. 2016-ban az Északi-csatorna átúszása során majdnem belehaltam a kísérletbe. Előre figyelmeztettek, hogy a szélsőséges körülmények miatt nagyon nehéz nap vár rám. A 13 fokos víz és a tenger élővilága, köztük az oroszlán medúza, amelynek éreztem ugyan a szúrását, de mindezt sikerült egy ideig fejben leküzdenem. Később a kihűlés miatt már mind a teljesítményem, mind a beszédem zavarossága arra ösztökélte a kísérőimet, hogy így nem folytathatom tovább. A Gibraltári-szoros átúszása Spanyolország és Marokkó között jelentette a hatodik küzdelmet a nyílt vízen. A sorozat utolsó állomásaként az Ír-tengert az Atlanti óceánnal összekötő Északi-csatorna maradt.
Attila az Ocean’s Seven még nem teljesített, egyben utolsó próbatételére készül, melynek időpontja 2018. augusztus 2-8. között lesz. A 35 km-es távot eddig tíz embernek sikerült teljesíteni.

 

A Hírességek Csarnokába is beválasztották.

 

- Fontosak a példaképek, a tervek, a visszaigazolások, a céltudatosság és a tenni akarás, hogy elérjem azt a pontot, amit kitűztem magam elé. Az én esetemben egy-egy úszásom során a túlsó partot jelenti. Nem tudnék olyan egyéb példát említeni az életből, ami számomra ilyen érzelmeket képes generálni, mint a teljesítés, ezért szerencsésnek érzem magam, hogy a céljaim elérését intenzívebben tudom megélni, mint általában egy másik ember. Ez a folyamat egy anya életéhez hasonlítható, aki hónapokig hordja a gyermekét a szíve alatt, majd a szüléssel felszabadul és egy boldog, eufórikus hangulat következik. Az én esetemben a felkészülés időszaka, majd a célba érés éppen ilyen érzelmeket vált ki a küzdelmeknek köszönhetően. Nagy öröm számomra, hogy bármilyen nehézség akad a próbatételek során, meg tudom élni az álmaimat, és ez egy folyamatos visszaigazolás, hogy merjek tovább álmodni.
A kalandosan megélt hatalmas teljesítést, melyek során a fizikai erőnlét elérése mellett a természeti körülmények körültekintő megélése és leküzdése, az évek során több országban is elismerést vívott ki számára. Ennek megfelelően Attila 2004-ben, díszpolgári címet kapott a görögországi Koroni városában, majd 2008-ban szülővárosában Zalaegerszeg-díjjal jutalmazták, 2016-ban a negyedévszázados, világraszóló sportolói pályafutásának köszönhetően a Nemzetközi Marathon Úszó Hírességek Csarnokába került beiktatásra a kaliforniai San Pedroban.

Török Irén