Legyél te is alkotmánybíró! (2017.12.13., 8:10)

„Nyitott bíróság” programok Lentiben

 

Nagy sikere van a programnak.


Sikerrel zajlik a „Nyitott bíróság” program a Lenti Járásbíróságon, ahol a helyi Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a bíróság együttműködése immár negyedik éve folyamatos.
A járásbíróság bírái, bírósági titkárai és fogalmazója ebben a tanévben is több jogi ismeretterjesztő és bűnmegelőzési témájú órát tartottak a gimnázium osztályainak, s a tanulók november-december hónapokban számos büntető és szabálysértési tárgyaláson vettek részt, amelyek után esetmegbeszélésekre is sor került.  Rendszeresen zajlik perszimuláció is, ám a korábbi évek gyakorlatával ellentétben - amikor mindig bűneset került feldolgozásra - a járásbíróság 2017. december 4-én megtartott a perszimulációs gyakorlata során egy családjogi esetet dolgoztak fel. A bíró kivételével - akit a járásbíróság fogalmazója alakított - az ügy összes szereplője gimnazista volt. A 11. osztályos tanulók közül többen is igen találékonyan hozták az ügyvéd, a peres fél és a tanú karakterét, néhol döbbenetes spontaneitást és improvizációs képességet mutatva. A jó hangulatban telt délelőttön a jogi ismeretek mellett a felelős családtervezés fontosságára is rámutatott a bíróság, megismertetve a fiatalokkal a meggondolatlan gyermekvállalás lehetséges jogi következményeit is.

 

Számos kérdésre kellett válaszolni.

 

Három nappal később a gimnázium 12/B osztálya „jogász vetélkedővel” zárta az évet. A megmérettetésen az érettségi előtt álló diákok próbára tehették jogi ismereteiket, jogérzéküket, logikai képességeiket, végső soron pedig - több kevesebb sikerrel - a szerencséjüket is.
A szinte valamennyi jogágra kiterjedő kérdések kezdetben egyszerűek, viccesek voltak, de később már komoly gondolkodásra, sőt segítségkérésre is szükség volt. A vetélkedő során a diákok megismerkedtek többek között jogtörténeti érdekességekkel, alapvető jogi fogalmakkal, de bíróságot érintő számos praktikus ismerettel is. A helyes válaszokkal lehetett előrelépegetni a képzeletbeli jogi pályán az egyetemistától egészen az alkotmánybírói tisztségig.
A program januárban a Zalaegerszegi Törvényszék által életre hívott „Nyitott igazságügy” program keretében a 2017-ben, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatásával elkészített bűnmegelőzési kisfilm vetítésével folytatódik.

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék