Látványosan fejlődött a megyeszékhely (2019.10.10., 9:35)

Számvetés Balaicz Zoltán polgármesterrel

 

Balaicz  Zoltán: - Az elmúlt öt évben összesen több mint négyezer új munkahely jött létre.

 

Látványos fejlődés jellemezte az elmúlt öt évben Zalaegerszeget. Még az elmúlt napokban is több jelentős beruházás avatóünnepségére került sor a megyeszékhelyen.
A Zalaco Sütőipari Zrt. 2015-ben már végrehajtott egy jelentős fejlesztést, hiszen 1,3 milliárd forintos beruházással új üzemcsarnok épült az északi ipari parkban, 150 új munkahelyet teremtve ezáltal. 2018-ban újabb befektetésről döntött a menedzsment, amelynek keretében 4,6 milliárd forint értékű fejlesztésbe kezdett a vállalat, amit 836 millió forint állami támogatással segített a kormány. Mindez újabb 150 álláshelyet eredményez.
Az állami beruházással megvalósuló ZalaZone járműipari tesztpálya és a környezetében, magántőkéből épült ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ hosszútávon meghatározó szereplővé teszi Magyarországot a járműipari fejlesztések területén. Ennek átadására ugyancsak minap került sor.
Közben elkezdődött a Göcseji Múzeum felújítása, lerakták a Mindszenty-iskola új torna- és vívócsarnokának alapkövét, hogy csak néhányat emeljünk ki az elmúlt napok történéseiből, miközben arról sem feledkezhetünk el, hogy megújult a megyeszékhely botfai városrészében található Erdődy-Hüvös-kastély.
– Zalaegerszegen a 2014-ben meghirdetett gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési program hatására folyamatosan fejlődnek a cégek. A modern technológiák, a piac növekedése és a kiszámítható, stabil környezet bővítésre sarkallja a korábban letelepült vállalkozásokat is. Az elmúlt öt évben összesen több mint négyezer új munkahely jött létre – ismerteti lapunkkal a kedvező tendenciát Balaicz Zoltán polgármester.
A regisztrált álláskeresők száma a városban évről évre csökken. Mára ez az arány rekord alacsony szintre csökkent. A munkanélküliség aránya Zalaegerszegen: 2014. december: 4,7 %; 2015. december: 3,3 %; 2016. december: 3,0 %; 2017. december:   2,7 %; 2018. december: 2,5 %; 2019. augusztus: 2,3 %.

 

Orbán Viktor miniszterelnökkel Zalaegerszegen.

 

– Zalaegerszeg folyamatos fejlődése érdekében, illetve a munkaerőhiány csökkentésére egy 18 pontból álló programcsomagot fogadott el a közgyűlés – folytatja a polgármester. – A megoldások között szerepelt a munkáshotel létesítése (600 millió forintos beruházással elkészült), duális szakképző központ kialakítása ugyancsak 600 millió forintos projekt keretében (a beruházás elindult), szakemberlakás koncepció, lakásvásárláshoz nyújtott kamattámogatás, építési telkek kedvezményes biztosítása. 2015-ben az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park minősítést a város északi ipari parkja, 2016-ban a város kiérdemelte a „Befektetőbarát Település” címet, 2018-ban pedig Zalaegerszeg vehette át „Az év ipari parkja” kitüntetést.
Az újabb megmérettetésre készülő polgármester sorolja a további több már folyamatban lévő beruházást, fejlesztést is:
– Már épül 170 milliárd forintos beruházással a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út. Zajlik a Zalaegerszeget az osztrák határhoz vezető M8-as úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése. Kormányhatározat született a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál létrehozásáról, továbbá 45 milliárd forintos ráfordítással épül az északi ipari parkban, 265 hektáros területen az elektromos és az önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa, a járműipari tesztpálya. Ehhez kapcsolódva Magyarországon belül Zalaegerszeg lett az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa. S nem hagyhatjuk szó nélkül az új uszodakomplexumot sem.
Zalaegerszeg látványos fejlődése természetesen nem csak a helybelieket érinti, hiszen több ezer, a környező településen élő munkavállaló a megyeszékhelyen találja meg boldogulását, s veszi igénybe a város egyre fejlődő infrastruktúráját.

z.t.

 

Egy rendhagyó szerződés…  (Rákattintva nagyítható.)