Kútba esett a parlamenti döntés (2018.10.18., 9:25)

 

25.000 Ft + ÁFA, s ennek a kútnak is lesz az engedélyezéshez szükséges dokumentációja.

 

Sok mindenkit felhívtam már, hogy akkor mi is a teendő az ásott és fúrt kutak kötelező bejelentésével kapcsolatban. Nincs hiány a tájékoztató anyagokból, amelynek nyelvezetét nem biztos, hogy egy 150 lelkes faluban magányosan élő 85 éves idős ember megérti. Legfeljebb szitkozódik, hogy a szülei által, 100 évvel ezelőtt ásatott kút miért piszkálja ma a hatóságok szemét.
Az Országgyűlés 2018. július 20-án elfogadott egy, a lakosság számára kedvező módosító törvényt, amit később az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánított. Ebben szerepe lehetett a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete kampányának.
Véleményem szerint ez nem volt népszerű lépés az egyesület részéről. Az egyik település polgármestere így kommentálta a kialakult helyzetet: szerzett jogokat akarnak elvenni.
Most nem foglalkozunk a fúrt, nagy vízkivételre képes kutakkal. Maradunk csak a régi, hagyományos ásott, vödrös kerekes kutaknál, amelyeket manapság legfeljebb csak öntözésre használnak a tulajdonosok, minimális vízkivétellel. Csekély mélységből hozzák fel a vizet, vagyis a talajvízrétegből. Ez a víz alkalmatlan ivásra, mosásra, főzésre, legfeljebb öntözésre.

 

Az egyesület tájékoztatója (rákattintva nagyítható).

 

A bírsággal való fenyegetés elindított egy folyamatot. A házi vízellátást, háztartási vízigények kielégítését szolgáló, csekély (500 m3/év alatti) kutak engedélyezése esetében a helyi jegyzőhöz kell fordulni.
Az utóbbi napokban már meg is jelentek a jó üzletet szimatoló cégek a körjegyzőségeknél, polgármesteri hivataloknál. Az egyik a következő ajánlatot küldte egy zalai körjegyzőségnek azzal, hogy a hozzá tartozó lakosságot értesítse a megoldásról. Nem lesz rossz üzlet egyeseknek. S a lakosságnak?
Egyes hírportálokon természetesen már megjelentek a károgók, mondván a Fidesz-kormány újabb terhet rak a lakosság vállára. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete „törekvései eredménnyel jártak” azzal, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a Fidesz-KDNP többségű Parlament vízkivételt könnyítő határozatát.
A témával folyamatosan foglalkozunk majd.

E.E.
(Folytatjuk)

 

S egy ajánlat… (rákattintva nagyítható).