Kutatók éjszakája (2018.09.20., 9:55)

Zalaegerszegen összehangolt programokkal készülnek

 

Vadvári Tibor szerint a rendezvénysorozat nagyon szép példája a felsőoktatási intézmények összefogásának.

 

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények összehangolt programokkal készülnek a kutatók éjszakájára: az egészségtudományi karon a sportéleti kutatások köré épül a rendezvény, a PE Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében a pneumatika és az ipari robotok kerülnek fókuszba, a BGE Gazdasági Karán a pedig a digitalizáció lesz a központi téma szeptember 28-án.
A rendezvénysorozat nagyon szép példája a felsőoktatási intézmények összefogásának. A látogatók információkat szerezhetnek a tudományos világ legújabb kutatásairól és a továbbtanulási lehetőségekkel és megismerkedhetnek - mondta el Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a szerdai programismertető sajtótájékoztatón.
Hozzáfűzte: a zalai megyeszékhelyen az elmúlt években csaknem 4 ezer új munkahely jött létre, a cégek fejlődnek, ezért szükség van a szakember-utánpótlásra. A zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben jelentősen emelkedett a hallgatók száma, ez pedig részben a kutatók éjszakáján rendezett programoknak köszönhető, amikor a látogatók betekintést nyerhettek az intézmények oktatási, kutatási programjaiba.
A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában a szakemberek többek közt a Nemzeti Kézilabda Akadémia felépítéséről, működéséről, valamint a sportélettani kutatások eredményeiről tartanak előadást - mondta el Császár Gabriella igazgató. A biomechanikai laborban vizsgálatokat végeznek, bemutatják a digitális modern technikai eszközöket és a látogatók a „mikroszkopikus világba” is betekinthetnek.
A PE zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében drónreptetésre várják a látogatókat. A rendezvényen felvonultatják a jövő technológiáját: többek közt a 3D nyomtatást, a pneumatika területéről a modern gyártósorokon megtalálható ipari robotokat. A látogatók működés közben tekinthetik meg a pneumobilt, a jármű a hallgatók több éves fejlesztésének eredménye - sorolta a programlehetőségeket Lukács Attila igazgatóhelyettes.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán robotbemutatóval kezdődnek a programok, a plenáris előadások központi témája a robotika, a robotprogramozás lesz. A kampuszon különböző - matematikai, informatikai, fenntarthatósági, pénzügyi, idegen nyelvi és logisztikai - szabadulószobákat hoznak létre: a „digitalizáció fogságágából” tudással, kreativitással lehet majd kimenekülni.
A Technológiai Centrum - Pannon Fejlesztési Alapítvány tematikus programokkal várja a látogatókat: nagy felbontású mikroszkópot, ipari CT-berendezést mutatnak be. A látogatók a saját fejlesztésű elektromos hajtású formula 2000-es versenyautót is szemügyre vehetik és megismerhetik a Dummy projektet, amelyet a járműipari tesztpályával együttműködve fejlesztettek ki - közölte Szuper Ildikó, a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Alapítvány ügyvivője.
A helyszíneket ingyenes buszjárat köti össze. (Forrás: MTI)