Kulcsátadás… (2020.09.15., 8:20)

Váltás a Zalaszám-ZAC élén

 

Szakály István (balról) az új elnök és Bella Attila az új ügyvezető igazgató.

 

Változás történt nemrég a Zalaszám-Zalaegerszegi Atlétikai Club vezetésében. Az eddigi ügyvezető igazgató, Szakály István lett az elnök, míg helyébe Bella Attila szakosztályvezető lépett.
Az okokról beszélgettünk az érintettekkel.
– Miért volt szükség a váltásra?
Szakály István: - A ZAC két sportolója részéről olyan anyagi igények merültek fel, amelyek szinte meghaladták az éves költségvetésünket. Egyikük, a súlylökő Veiland Violetta időközben eligazolt Zalaegerszegről, míg az újdonsült magyar gátfutó bajnokunk, Szűcs Valdó továbbra is a Zalaszám-ZAC színeiben versenyez. Az ő igényét eddig még nem sikerült teljesíteni. Ez az anyagi probléma megosztotta az elnökséget, az elnök, Kámán Vilmos le is mondott. Ott voltunk a járvány közepén, közgyűlést nem lehetett tartani, a testület megbízott az elnöki teendők ellátásával.
Bella Attila: - Adta magát a helyzet. Normális esetben ez jó érzéssel töltött volna el. Most viszont nem vagyok könnyű helyzetben. Más habitusú ember vagyok, mint Szakály István. Harminc éve vagyok ennél a klubnál, amelytől sok mindent kaptam. Most szeretnék valamit visszaadni. Nem töprengtem tehát.
– A váltás hogyan érintette a klubot, a versenyzőket, az edzőket?
Szakály István: - Szinte semmit sem vettek észre. Muszáj volt diplomatikusan kezelni a kialakult helyzetet.
Bella Attila: - Elsősorban a lelkünket viselte meg a váltás. „Kezelgetjük” egymást. Edzőket nem küldtünk el, versenyekre tudunk menni. Igen takarékos költségvetéssel működünk.
– Hogyan látjátok Szűcs Valdó helyzetét?
Szakály István: - Korábban, amikor még jobb anyagi kondícióink voltak, tudtunk olimpikonokat is igazolni. Szűcs Valdónak van esélye arra, hogy kijusson az ötkarikás játékokra. Kívánom is neki. Ám most, a jelenlegi helyzetben, amikor drasztikusan visszaesett a támogatás, évi 30 millió forintot nem tudunk biztosítani. Hozzávetőleg ennyi a ZAC éves költségvetése.
Bella Attila: - Én egy kicsit másképp látom a helyzetet, mint Pista. Szűcs Valdó ma Magyarország első számú gátfutója 110 méteren. Megpróbálkozott bejutni a budapesti menedzserirodákhoz, de nem fogadták. Nem akarnak riválist, s ez bántja Valdót. Teljesítménye így nem párosul reklámértékkel. Jelenleg 24. a világranglistán, de a járvány miatt lehet, hogy nem lesz annyi verseny, hogy kijusson az olimpiára. Ha egyáltalán lesz olimpia jövőre.

 

Kulcs a jövőhöz…

 

– Milyen a Zalaszám-ZAC jövőképe?
Bella Attila: - Továbbra is a piramis-elv szerint dolgozunk, vagyis szeretnénk minél több gyermeket megnyerni az atlétika számára. A TAO-támogatás arra ösztökélte a különböző sportágak klubjait, hogy már az óvodában „vadásznak” a gyermekekre. Ez helytelen dolog, mert az alapsportágakkal kellene kezdeni. Szinte valamennyi zalaegerszegi általános iskolában ott vagyunk, 18-19 éves korig rengeteg fiatal sportol nálunk. Van aki azért, hogy élsportoló legyen. Van aki „csak” azért, hogy egészséges legyen, jól érezze magát. Nálunk nem csak atlétizálnak a gyermekek, hanem egy olyan szemlélettel találkoznak, hogy legalább annyira fontos a tanulás, a diplomaszerzés, mint a versenyzés. Az életre készítjük fel őket. Mondhatnám saját magunk ellen dolgozunk, hiszen sportolóink jelentős része nem Zalaegerszegen kezdi az egyetemet vagy a főiskolát. Mégis csináljuk, mert a fiatalok nálunk a tanítás után nem csak sportolnak, hanem biztos helyen vannak, aminek a szülők örülnek a legjobban. Emellett ezek a gyerekek tiszteletet tanulnak egymás, az edzők iránt, tisztelik a ZAC, a város címerét, akik pedig a válogatottságig jutnak, alázattal, kitartással küzdenek a nemzeti színekért.
Szakály István: - A klub további működésétől azt várom, mint elnök, hogy a kiválasztó, beiskolázó szakembereink tegyék vonzóvá saját személyük által a sportágat, az ügyvezető pedig külsőségekben is teremtse meg egy elit klub képét. Bella Attilától elsősorban azt várom, hogy legyen legalább annyi (250) szponzori kapcsolata, mint nekem. Keresse és élvezze a cégvezetőkkel a személyes kapcsolatot, s reklámban igyekezzék visszaadni a kapott támogatás dupláját. Csak közpénzből működni nem lehet, nem szabad részben a bizonytalanság miatt, s főleg azért nem, mert így elveszíthetjük a társadalmi támogatottságunkat.