Közúti kontroll külföldi hatóságok bevonásával Zala megyében

(2018.09.13., 12:05)

 

Dr. Molnár Sándor (balról), dr. Sifter Rózsa és Farkas Gábor tájékoztatója.

 

Átfogó közúti ellenőrzési akciót kezdeményezett a Zala Megyei Kormányhivatal 2018. szeptember 11-13. között. Az M7-es autópálya zalakomári pihenőjénél szerdán dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott tartott részletes tájékoztatót. Kiemelte, hogy a V4 - a Visegrádi Együttműködés országai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) - mellett még német, osztrák, szlovén, horvát és ukrán kollégák is segítették a teljes kitereléses műveletet.
A keddi első napon a 86-os főúton, a rédicsi határátkelőnél vizsgálták az arra közlekedőket. A járművek 90 százaléka külföldi nehézteher-gépjármű volt, s ezek 68 százalékánál észleltek szabálytalanságot. Farkas Gábor, a kormányhivatal közlekedésügyi szakügyintézője elmondta, hogy főként a fékrendszer esetében, a rakományok szabálytalan rögzítésében, valamint a manapság igencsak gyakran előforduló üzemanyagrendszer átalakítás miatt szűrték ki a legtöbb gépjárművet.
Az összehangolt ellenőrzés során a közlekedési hatóság szakemberei mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Közút Zrt., a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség is kivette a részét a munkálatokból. Dr. Sifter Rózsa kihangsúlyozta, hogy ezzel az akcióval nem a bírságolás a cél, hanem a közlekedésbiztonság megőrzése és a balesetek megelőzése. Mindezt alátámasztja, hogy kisebb jogsértések esetén szóbeli figyelmeztetésben részesítették az érintetteket, csak a nagyobb horderejű kihágások vezetnek közigazgatási eljárás alá vonáshoz.

 

Egységben az erő.

 

Legfőképp a sofőrök pihenőidejét, a rakományok rögzítését, a tachográf korongok szabályos kitöltését, a túlsúlyos és túlméretes járműveket, az útdíjfizetés hiánytalanságát és  végül, de nem utolsó sorban az illegális migrációt vizsgálták. A reggeli órákban találtak egy román kamiont, melyet a legközelebbi nagykanizsai szervizbe vontattak be, a viszonylag újdonságnak számító elektronikus úton, plusz eszköz használatával manipulált adalékadagoló rendszer átalakítása miatt.
A nemzetközi részvétel garanciát jelent a sikerre, hiszen hasznos módszereket sajátíthatnak el a hazai társhatóságok és ezek a szakmai tapasztalatok cserélődnek, majd be is épülnek a napi gyakorlatba.

Kép és szöveg: Ujvári Klaudia