Közel egymilliárdos beruházás Zalalövőn (2018.02.09., 15:55)

 

Balról: Kovács Tamás, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója, Vigh László országgyűlési képviselő, Pintér Antal polgármester, Arnhoffer András, a Zalavíz-Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

A szennyvíztisztító telep és szennyvízelvezető hálózat fejlesztésének ünnepélyes alapcsőletételére került sor február 8-án Zalalövőn. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és Zalalövő Város Önkormányzata a konzorciumi megállapodás alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz benyújtott „Zalalövő Város szennyvíztisztító telepének és szennyvízelvezető hálózatának fejlesztése” című projekt 917.000.000 Ft vissza nem térítendő forrásból valósul meg.
Pintér Antal polgármester beszédében elmondta: A város vezetősége az elmúlt években folyamatosan kereste a szennyvíztisztító fejlesztésének lehetőségét, saját költségen több vízjogi létesítési engedélyes terv is készült. Ezek a tervek engedélyt kaptak, de a pályázatok a fejlesztés mértékének nagysága miatt elutasításra kerültek.A KEHOP-2.-2.2-15pályázati kiírásra benyújtott projektet viszont kedvező elbírálásban részesítették, így 2018 júliusában a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertes pályázója, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Z rt. megkezdheti a munkálatokat.
Pintér Antal köszöntetét fejezte ki az üzemeltető Zalavíz Zrt. munkatársainak a pályázat elkészítéséért, Magyarország Kormányának, Vigh László országgyűlési képviselőnek a támogatásért, Gáspárné Tóth Zsuzsanna volt jegyzőnek, akik elősegítették a beruházás megvalósítását.
Az 1997-ben felújított, napi 600 m3/d névleges kapacitású, 60 km hálózattal rendelkező telep Zalalövő, Csöde és a Vas megyei Szőce és Felsőjánosfa, valamint Zalalövő külső városrészei közül Kisfernekág, Nagyfernekág, Sötétmajor, Újmajor szennyvizeit gyűjti össze.
A Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tamás kitért a fejlesztés környezetvédelmi szempontjainak ismertetésére is. Mint mondta, a jelenleg 2%-os szennyvíziszap 18%-ra emelkedik az adott mennyiségű vízben, így jelentősen csökken a Zalalövőről elszállítandó mennyiség. A fejlesztés által az előírt minőségű tisztított szennyvizet tudják majd kibocsátani, ami nem mellékesen a Zalába, onnan pedig a Balatonba kerül.
Vigh László országgyűlési képviselő az elmúlt évek beruházásait felsorolva megjegyezte, hogy Zalalövő nagyon törekvő város. Ezt mutatja az is, hogy a zalai települések közül itt a legmagasabb az egy főre jutó fejlesztések értéke.

Molnár Fanni