Köszönet az egészségügyben dolgozóknak (2021.03.17.,9:35)

 

Vigh László a kórházban lévő oltóponton dolgozókat köszöntötte.

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban működő oltóponton dolgozókat köszöntötte, ahol tájékozódott az védőoltások beadásáról is a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. A látogatás kapcsán beszámolt róla, hogy nagyon erős a járvány harmadik hulláma, rekord magas a kórházban ápolt betegek száma és a napi új fertőzöttek száma. A harmadik hullám kezdete óta – mindössze három hét alatt – duplájára nőtt a kórházi betegek száma és közel háromszorosára a lélegeztetett betegek száma Magyarországon.
Elsősorban az idősek vannak veszélyben, de egyre több a fiatalabb beteg és az elhunyt is. A járvány megfékezése és az egészségügy tehermentesítése érdekében most különösen fontos az óvintézkedések betartása!  A szigorúbb korlátozások célja is az, hogy megfékezzük a járványt és csökkentsük a kórházakra nehezedő nyomást.
Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik. Jelenleg 3,2 millió az oltásra regisztráltak száma, közülük 1,6 millióan 60 év felettiek. Az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól és az idősek védelme most a legsürgetőbb. Az a cél, hogy a regisztrált idősek húsvétig megkapják az oltást, ehhez persze az is kell, hogy elegendő vakcina érkezzen. Az országos tiszti főorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg, mert a védőoltás meg tudja védeni őket a betegség súlyos lefolyásától. Az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet.
Vigh László kiemelte, hogy Magyarország kormánya helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.
A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban január 5. óta folyamatosan működik az oltópont. Az intézmény eddig több, mint 30 ezer oltás beadását biztosította a megyében és 10 ezer fő már mindkét oltást megkapta.
Már meghaladja a 11.700-at az az oltásszám, melyet az intézmény oltópontjain valamint az idősotthonokba kiszállva teljesítettek. A legnagyobb forgalmú napon a Szent Rafael Kórház három épületében, 11 oltócsoport munkájának eredményeként, több mint 1.260 fő vakcinázását biztosították. Ezzel egyidejűleg 18.300 fő oltására elegendő vakcinát bocsátottak a megyében működő társkórházak rendelkezésére, az ellátási körzetükben élő lakosság immunizálására.
Az oltás zavartalanul, jól szervezetten zajlik, a páciensek is egyre fegyelmezettebbek, így el tudják kerülni a torlódásokat. Pfizer-BioNTech, Moderna, Szputnyik és AstraZeneca oltóanyaggal dolgoznak az aktuális oltási terv szerint. Több száz szakdolgozót és 200 oltóorvost képeztek ki, hogy a tömeges oltásokhoz megfelelő személyzet álljon rendelkezésre.
Vigh László ismételten kiemelte a védekezésben és az oltásban részt vállaló orvosok, ápolók, tudósok, rendvédelmi dolgozók, a fertőzés veszélye ellenére is mindennap munkába járó és hivatásukban helyt álló emberek tíz- és százezreit, akik fáradhatatlanul küzdik végig ezt a hosszú időszakot, hogy visszakaphassuk az életünket, az ő munkájukat nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni, illetve megköszönni.