Kórház a város közepén (2019.09.02., 10:00)

 

Helyzet van, helyzet volt a kórházban?

Fotó: Zalatáj

 

A Zalatáj 30 éves fennállása alatt folyamatosan figyelemmel kísérte a megyei kórház életét. Több mint 100 részből álló sorozat keretében foglalkoztunk azzal, hogy miképpen érinti a rendszerváltás a megye legnagyobb egészségügyi intézményét.
Kórház a város közepén – adtuk a címet a sorozatnak, nem titkoltan az egykor hazánkban is nagy sikerrel vetített csehszlovák filmsorozat alapján. Más azonban a film, s más az élet.
2014 nyarán néhány epizód erejéig folytattuk a sorozatot, hiszen konfliktushelyzet alakult ki a kórházban, ami vezetőváltáshoz vezetett.
Az elmúlt években inkább a fejlesztésekről, a beruházásokról szóltak a hírek. A napokban ismét a kórházra irányult a figyelem, de egészen más okból.
Folytatódjon tehát a Kórház a város közepén című sorozat!

* * *

Magyarországon a focin kívül két terület van, amihez mindenki ért (legalábbis azt hiszi magáról). Ez az oktatás- és az egészségügy. S ezt a politikusok is tudják, különösen a balliberálisok, akik kormányzásuk alatt csak elvettek ettől a két ágazattól. Most viszont előszeretettel használják ki azokat a feszült helyzeteket, amik különösen közelről érintik az embereket.
Most maradjunk csak az egészségügynél, mert történetünk erről szól. A hír közismert: dr. Alotti Nasri, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének osztályvezetője nyílt levélben mondta fel állását, ennek okait részletesen taglalta. Erre közleményben reagált a kórház, a volt kollégák pedig nyilatkozatot adtak ki.
A levélre és a nyilatkozatokra rengeteg reakció érkezett a közösségi oldalakon. Nem véletlenül, hiszen – mint említettük – az egészségügyhöz mindenki ért, s mindenkit érint. Elég sok véleményt meglehetősen alpári módon fogalmaztak meg, már nem is az aggódás, az indulat, hanem a gyűlölködés olvasható ki belőlük. Az pedig nem vezet jóra.
A tények alapos ismerete nélkül ugyanis kockázatos véleményt alkotni, s azt közzétenni. Sok hozzászóló például még azzal sincs tisztában, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Városnak és a Zala Megyei Önkormányzatnak semmi köze a kórház irányításához. Mégis már az első pillanatban kínpadra vonszolták a város és a megye vezetőit. A tisztánlátás miatt írjuk le azt, hogy a kórház felettes szerve a budapesti székhelyű Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Nos, amikor még volt beleszólási joga Egerszegnek és a megyének a kórház ügyeibe, akkor jött létre az egerszegi szívsebészet dr. Papp Lajos professzor irányításával.
Az egerszegieknek, a zalaiaknak azóta is szívügyük a szívsebészet. Ezért is alakult ki dr. Alotti Nasri bejelentése után ez a felfokozott hangulat.

 

Dr. Alotti Nasri máshol folytatja…

Fotó: Zalatáj

 

S talán azt sem tudja az egészségügy szervezeti felépítésében járatlan köznapi halandó, hogy ebben az ágazatban különleges az alá-fölérendeltségi viszony. Míg a rendvédelmi szervezetekben a vállap színe és a rajta lévő csillagok száma egyértelműsíti az erősorrendet, a kórházakban másképpen alakul ki a hierarchia.  S ebből könnyen alakulhatnak ki konfliktusok. Ezek kellő időben történő fel- és megoldása kulcskérdés. Valószínűleg ez nem sikerülhetett most.
Dr. Alotti Nasri távozása kapcsán is megjelent a szokásos szöveg az orvoshiány miatt. Sajnos ebben a témában is vannak félreértések, sőt félretájékoztatások az egészségügyért most aggódó, az egészségügyet egykor vizitdíjjal és egyéb sarccal megterhelő ellenzékiek részéről. A közel 10 milliós Magyarországon jelenleg 32 ezer orvos van, az 53 milliós Angliában 100 ezer. Az arány szerint 170 ezernek kellene lenni, ha a magyar adathoz viszonyítjuk. Magyarországon hiányszakmák alakultak ki, nem általános orvoshiányról beszélhetünk. S azt se felejtsük el, hogy elismert az orvosképzés színvonala hazánkban, nem véletlen, hogy a négy magyarországi egyetemen több a külföldi orvostanhallgató – kemény tandíjért –, mint a hazai. Egy országosan elismert szívsebészet éléről távozó, köztiszteletnek örvendő osztályvezető – nem véletlenül lett Zalaegerszeg és Zala megye díszpolgára – esete érthetően azt az üzenetet hordozza, hogy nagy űr marad utána a kórházban. Ha egy másik osztály esetében történne ez – szándékosan nem írok szakterületet –, bizonyára csendesebben zajlana le a távozás. Talán nyílt levél sem születne.
Most azonban újra van kórháztéma, amit aztán erre is, arra is lehet használni. Akár politikai kampányra is az egerszegi piacon az egykori kórházigazgatóval.
Miközben arról nem esik szó, hogy az elmúlt években komoly fizetésemelések történtek az egészségügyben, jelentős beruházásokra, eszközfejlesztésekre került sor. Ám az is igaz, hogy sok még a tennivaló. Van amihez még pénz sem kell, mint például a nyugodt, békés légkör. Mert ezekre legalább annyira szükség van, mint a legkorszerűbb életmentő készülékekre, a holtbiztos kézzel operáló sebészre, a lelkiismeretes ápolóra.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Az ellenzéki választási koalíció kampányrendezvénye a volt kórházigazgatóval augusztus 31-én a zalaegerszegi piacon.

Fotó: Tiéd a Város Egyesület