Korai „keresztelő”? (2020.06.22., 9:05)

 

A Duna Aréna a 2017-es világbajnokságon.

 

Június 19-én, pénteken, az MTI hírei között olvastam először: a Nemzeti Sport kezdeményezi, hogy Benedek Tibor Arénára nevezzék át a Duna Arénát.
Kétség nem fér hozzá, hogy Benedek Tibor nagyszerű és eredményes sportoló volt. Háromszoros olimpiai bajnok játékosként, világbajnok edzőként.
A magyar vízilabdasport szerencsére bővelkedik ilyen eredményekkel büszkélkedő egyéniségekkel.
A halál, különösen egy férfiúi teljében lévő zseni esetében, mély érzelmi reakciókat vált ki. Ám mindennek megvan a maga ideje. A Nemzeti Sport javaslatának is. Várni kellett volna.
A Duna Aréna elnevezés nem testidegen, hiszen a főváros, az ország folyója. Talán csak az utótag, az Aréna nem tetszik. Az arénában ugyanis egykor, a római birodalomban rabszolgákat, keresztényeket öltek meg. Viszont a Duna Uszoda már nem „elegáns” a mai világban.
S ha várt volna a Nemzeti Sport ezzel az ötlettel, talán nyugodtabb körülmények között is lehetne gondolkodni egy esetleges „keresztelőről”.
A tények birtokában ugyanis nehéz helyzetbe kerülne az ember, ha új nevet kellene adni ennek a létesítménynek. Ez az uszoda elsősorban kiemelkedő jelentőségű úszóversenyeknek ad otthont, de világversenyek esetén a vízilabdázók is ott játszanak. S így kerülnek képbe az úszók. S ha már mindenképpen konkrét névhez kellene kötni az uszoda nevét, akkor… Akkor talán elsőként említhetjük Egerszegi Krisztinát. Öt olimpiai aranyérem, 2 világbajnoki elsőség, 9 EB-győzelem. Aztán ott van Darnyi Tamás 4 olimpiai aranyéremmel, 4 világbajnoki elsőséggel, 8 EB-sikerrel. S ne feledkezzünk el Hosszú Katinkáról, aki 3 olimpiai aranyéremnél és számolatlan VB-EB aranyéremnél tart.
Nem folytatom tovább. Most a gyász időszak van… A „keresztelővel” várjunk még!

E.E.