Kinevezés és fejlesztések a Szent Rafael Kórházban

Öt évre szóló megbízást kapott dr. Halász Gabriella

(2018.01.29., 9:10)

 

Dr. Halász Gabriella az eredményekről és a tervekről számolt be.

 

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban történő sikeres pályázatokból megvalósuló fejlesztésekről és kinevezésről kaptak tájékoztatást a sajtó munkatársai január 26-án. Dr. Halász Gabriella öt évre nyert bizalmat a főigazgatói munka folytatására, melyet eddig megbízottként látott el. Elsőként Vigh László, a térség országgyűlési képviselője fejezte ki gratulációját, rávilágítva az intézményben lebonyolított nagyszámú betegforgalomra, amely az elmúlt évben 757 ezer járó- és 40 ezer fekvőbeteget jelentett. A képviselő kitért a szakmában dolgozók anyagi elismerésére is, amely 2016-ban 20,6%-os, 2017-ben 12%-os béremelést jelentett.  A kormány a 2018 novemberére tervezett 8%-os emelést januárra hozta előre, ezzel is gátolva az elvándorlási kedvet.
Dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott a főigazgató nő felé irányuló bizalmat az elmúlt évek átgondolt, következetes szakmai vezetésével magyarázta. Szólt továbbá arról, hogy az egészségügyi kormányzat 63 millió forintot adott lejárt tartozások címén, valamint 647 millió forint ösztönző támogatást. A kormány és a szakmai felügyelet az elmúlt években tapasztalt stratégiai váltás pozitív eredményeit kívánta ily módon elismerni.
Balaicz Zoltán polgármester jelezte, hogy a város nem fenntartója ugyan a kórháznak, de szoros, korrekt kapcsolatra törekedve folyamatos egyeztetés történik az intézmény vezetésével. Az elmúlt napok történései között szerepel 500 milliós pályázat elnyerése, amely többek között az orvos-nővérszálló alatti egészségfejlesztő iroda létrehozását teszi lehetővé, valamint a kórházban dolgozók nagyobb szintű anyagi elismerését. Hangsúlyozta, hogy a város és a kórház vezetésének hatékony együttműködését segíti az ennek érdekében tett lobbizás.

 

A Szent Rafael Kórházat megformáló torta…, Vigh László ajándéka.

 

Dr. Halász Gabriella megköszönve a bizalmat, beszédében utalt az intézmény öt évvel ezelőtti anyagi helyzetére, amely szerint a 2013-as állapotnak megfelelően az adóssággal rendelkező kórházak listáján kiemelt helyen szerepelt a zalai intézmény, de a sikeresnek bizonyult változások hatására mára kikerült ezek sorából. 2018-ban az előre jelző mutatók alapján történik a támogatás, melyben a megyei kórházak között élen jár a Szent Rafael. Az elért eredmények közé sorolható a csípőprotézis beültetésével kapcsolatos várakozási idő, amely immár nyolc hónapra rövidült. Továbbá az előjegyzési rendszer megújulása, átláthatóvá tétele, figyelembe véve a betegek és az orvosok idejét, valamint új UH-készülék beszerzése. Hangsúlyt adott annak, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a betegek és a szakdolgozók közötti kommunikációnak, amelynek alapja az empátia. A szakdolgozók hiányával kapcsolatosan jelezte, hogy az úgy, mint szerte a világban nagy problémaként mutatkozik. Egyik megoldásként jelölte meg a fiatalítást tanulmányi szerződés ösztönzésével, ezzel motiválva őket az intézményben maradásra. Napjainkban száz olyan dolgozó van alkalmazásban, és végzi tanulmányait, akik állami ösztöndíjat kapnak és itt az intézményben szocializálódnak.

Dr. Halász Gabriella kiemelte, hogy a kórház társadalmi kapcsolatainak erősítését szeretné növelni az önkormányzatokkal, civil és szociális szervezetekkel történő elmélyültebb együttműködés formájában.
A kórház évek óta fontosnak tartja a magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátás megvalósítását, melynek elérése érdekében számos projekt került benyújtásra, így sikerült elnyerni 200 millió forint uniós támogatást.
Az EFOP-2.2.18-17-2017-00049 „A beteg biztonság fejlesztése a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban” című projekt 200 millió Ft európai uniós forrásból valósul meg 2018-ban.
Az egészségügyi intézmény központi és pózvai telephelyének valamennyi fekvőbeteg osztálya érintett a fejlesztésben. A projekt részét képezi a kézhigiénés gyakorlat javításának ösztönzése, megfelelő mennyiségű eszközök biztosításával betegek és a látogatók számára, megelőzve a kórházi fertőzéseket. Ennek érdekében beszerzésre kerül 400 db falra szerelhető folyékonyszappan adagoló valamint, 120 db ágyvégre erősíthető kézfertőtlenítőszer tartó, és a közösségi terekbe 10 db álló állványos kézfertőtlenítőszer adagoló.
A projekt másik fontos elemeként valósul meg, az egységes betegazonosító rendszer, amely QR kóddal ellátott betegazonosító karszalagok beszerzését jelenti, a betegek azonosítása és nyomon követése céljából.
Mint mondta, mindezek eléréséhez a vezetői stílus nem változik, fontos a hatékony menedzsmenti munka, valamint a belső tartalékok, lehetőségek felhasználása.

Török Irén