Kárpátaljai diákok a Zobori Élményparkban (2018.08.16., 8:25)

 

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (balról), Angyalosi Dóra önkéntes, Szabadics Zoltán táboralapító, Gerlinger Sándor táborvezető pedagógus.

 

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a táboroztatást a kárpátaljai gyermekek részére, amelynek alkalmából augusztus 13-án lapunk is betekintést nyerhetett néhány órára a zalaszabari „Holnapocska” tábor területére. Összesen 50 gyermek tölthetett el 5 teljes napot a táborban két ciklusra bontva; huszonöten-huszonöten érkeztek két egymást követő héten a kísérőjükkel Magyarország egyik legnépszerűbb táborába. A gyerekek a „Jurta” táborban töltötték idejüket.
A 8-14 éves diákok Dédáról, Beregszászról, Szőlősről érkeztek Popovics Pál társszervezői munkájának köszönhetően, aki a kárpátaljai cserkészszövetség elnöke. A táborba érkező gyerekek jó magaviseletűek, hiszen többnyire cserkészek, a tanulmányi eredményeik is kiemelkedőek, így az üdülést jutalomtáborként érdemlik ki.
A táboroztatás már harmadik éve a Zala Megyei Közgyűlés finanszírozásában történik, ennek kapcsán Szabadics Zoltán táboralapító köszönetét fejezte ki a Zala Megyei Közgyűlés elnökének, dr. Pál Attilának.
Az elnök elmondta, hogy nagyon szívesen fogadják a gyermekeket és szeretnék minél több kárpátaljai gyermekkel megismertetni Zala megyét, hiszen a fiatalok nemcsak a táborban vannak, hanem a megye különböző pontjaira is eljuthatnak, például a keszthelyi a Festetics kastélyt is megtekintették. Elsősorban azokat a gyermekeket várják, akik még nem voltak Magyarországon, hogy itt léphessenek elsőként kapcsolatba az anyaországgal. Zala megye mindig nagy figyelmet fordított a határon túli magyarságra. Évtizedek óta működik a muravidéki magyarok és a Zala Megyei Önkormányzat közötti együttműködés, évi egy millió forinttal támogatják a határon túli magyarok számára szükséges programokat. Erdélyben Hargitával testvérmegyei kapcsolatban állnak és a Hungaricum pályázat révén a Magyar Állam, a Zala Megyei Önkormányzat és Kovászna megye hármasával tudnak szoros kapcsolatot ápolni.

 

Kárpátaljai diákok a táborban.

 

- Honnan származik az elképzelés a kárpátaljai diákok táboroztatására?
- A Zala Megyei Önkormányzat egy segítségnyújtás során ismerkedett meg a Kárpátalján élőkkel 4 évvel ezelőtt, és az akkor a táborban lévő kárpátaljai gyermekek meglátogatása során fogalmazódott meg a további táboroztatás támogatása.
- Milyen visszajelzéseket kaptak a gyermekektől?
- Egyrészt látszik rajtuk, hogy örülnek, boldogok és játszanak, de annak mélysége is kifejeződik rajtuk, hogy érzékelik, hogy az anyaországhoz tartoznak, az anyaország figyel rájuk.Már gyermekkorban is látják, hogy ez egy fontos történet az életükben-nyilatkozta lapunknak dr. Pál Attila.
A gyerekek a táborban töltötték el a legtöbb időt, minden játékot, szórakozási lehetőséget kipróbálhattak. Számos program várta őket: játszóterek, különböző csúszdák, célbadobás, lövészet, íjászat, futball, vizes játszótér, kötélpálya, állatsimogató, gokart, dodzsem és még sorolhatnánk…A táboron kívül hegyi túrát szerveztek számukra, ésmivel nagyon meleg volt ezekben a napokban, ezért a vízközeli helyekre is ellátogattak.Voltak Zalakaroson és a gyerekek kérésére a Balatonon. A táborban az anyaországi magyar gyerekekkel építhették kapcsolataikat és az itt töltött idő befejeztével élményekkel gazdagodva térhettek vissza hazájukba.

Trojkó Tímea

 

A „hófánk” csúszda igazi nagy élmény volt.