Jól működik az időseket segítő városi program (2020.03.26.,10:30)

 

 

Kedves zalaegerszegiek!
1. Múlt héten indult el önkormányzatunk hivatalos kezdeményezése „Segít a város!” elnevezéssel, melynek célja azoknak a 70 év feletti polgártársainknak a támogatása, akiknek nincs hozzátartozójuk, és vállalják, hogy otthon maradnak. A program részleteiről ebben a bejegyzésben adtam hírt részletesen: https://www.facebook.com/balaiczz/posts/3152148578128801 A program elindult és jól működik! Köszönet a szervezést és a regisztrációt végző hivatali kollégáimnak, és köszönet a védelmi felszereléssel ellátott polgárőröknek, akik vállalták ezt a fontos feladatot!
Ugyancsak köszönöm a „Zalaegerszeg összefog” önszerveződő civil csoportnak (https://www.facebook.com/groups/256772755334830/), a technikai hátteret biztosító Keresztury Dezső Városi Művelődési Központnak, valamint az önkénteseknek a munkáját, hiszen ők pedig a 70 éves kor alatti nehéz élethelyzetű, egyedülálló, vagy hozzátartozó nélküli polgártársainknak, vagy éppen a mozgáskorlátozottaknak segítenek (+36 30 157 1176).
2. Aki szeretné támogatni az önkormányzat védelmi programját, a maszkok és egyéb védőfelszerelések beszerzését, az itt tud adományt felajánlani: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata letéti számla: 11749008-15432704-06530000. Aki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat szeretné támogatni, itt teheti meg: Ispita Alapítvány, Budapest Bank 10104961-07114362-00000000, vagy OTP 11749008-20137247.
3. Friss, mai információk:
- A mai adatok szerint a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba eddig 99 személy került be koronavírus fertőzésének gyanújával. Közülük 2 személynek lett pozitív a tesztje. 97 személy esetében a teszt negatív lett (őket influenzával, tüdőgyulladással, szövődményekkel kapcsolatban kezelik).
- A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 46 fő. A zalaegerszegi bölcsődék közül a Tipegő Bölcsődében biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 6 ilyen gyermek volt.
- A zalaegerszegi óvodák közül a Kosztolányi téri Óvodában biztosítjuk indokolt esetekben a kiscsoportos felügyeletet, ahol ma 11 ilyen gyermek volt.
- Az önkormányzat által biztosított közétkeztetési lehetőséget (ebéd elvitelének formájában) a bölcsődék esetében 4 fő, az óvodák esetében 59 fő, az iskolák esetében 72 fő vette igénybe. Szociális alapon 300 főnek szállítottunk ki ma ebédet.
- Az önkormányzat által az időseket segítő támogatói programba ma 12 fő kapcsolódott be.
Az eddig meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket!
Az eddig meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket! Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését nem lehet a város határain megállítani, mint ahogy a világban sehol sem lehet. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot. Rendkívül nehéz hetek és hónapok várnak ránk, olyan időszak, ami mindannyiunk számára új és szokatlan, hiszen évtizedek óta nem fordult elő még csak hasonló helyzet sem, ezért most minden eddiginél fontosabb az összefogás! A negatív gazdasági következményeket pedig egyelőre még csak becsülni sem tudjuk.
Alaptalan információknak, álhíreknek, felesleges pánikkeltésnek ne adjunk teret! Tudni kell, hogy a koronavírus a legtöbb ember számára NEM életveszélyes betegség, vannak, akik enyhe tünetekkel vészelik át, sőt, a világban több tízezren néhány hét alatt már ki is gyógyultak belőle. Akikre különösen veszélyes, azok az idősek, illetve egyéb más betegséggel is küzdők (a sajnálatos halálesetek főleg ebből a két körből kerülnek ki), rájuk fokozottan kell figyelnünk! Megkérek mindenkit, de különösen az időseket, hogy a járvány ideje alatt lehetőleg maradjanak otthon!
Fontos! Ha bármilyen tünetet tapasztalnak magukon, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, nehéz légzés, magas láz, tüdőgyulladáshoz hasonló fájdalmak, gyomorbántalmak), akkor otthon kell maradni. Nem szabad bemenni koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe, vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat (+36-80-277-455; +36-80-277-456) hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. Ezek a hét minden napján 24 órában elérhetők, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. A vonalakon szakemberek adnak információt a koronavírusról. A koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők a www.koronavirus.gov.hu oldalon.
Ahogy azt mi, zalaegerszegiek mindig is tenni szoktuk, felelősségteljes magatartással, egymásra fokozottan odafigyelve, a szabályokat betartva biztos vagyok benne, hogy közösen átvészeljük az előttünk álló időszakot!
Vigyázzunk egymásra!
2020. március 25.
Köszönettel:

Balaicz Zoltán
polgármester