Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (6.)

 

 

A játékoseladásoknál jó példaként említi a vizsgálat Kenesei Krisztián Kínába szerződését.

 

Szasa Ilics a Manchester United elleni visszavágó mérkőzésen.A 74. percben kiállították.Rossz üzlet volt szerződtetése...

 

Mint Nagy Ferenc is említette egy korábbi riportban, elsősorban a játékosátigazolások tartoztak hozzá a 2000-es évek elején a klubnál. Érdemes a 2000-től 2003-ig terjedő időszak játékosmozgását felidézni a ZTE-nél.
A 2000/2001-es bajnokságban 13 játékos érkezett: Turi Géza, Cupik Ferenc, Primož Gliha, Móri Tamás, Telek András, Udvari Tamás, Andrej Dobljanszkij, Egressy Gábor, Nagy Csaba, Róza László, Balázs F. Csongor, Kiss Krisztián és Waltner Róbert. Ezzel szemben ketten távoztak: Sebők József és Tóth Zoltán. A 2001/2002-es bajnoki szezonra 6 játékost igazoltak: Urbán Flórián, Kenesei Krisztián, Szamosi Tamás, Radoslav Král, Darko Ljubojevics, Molnár Balázs jött Egerszegre. Több, mint egy csapatra való labdarúgótól vált meg a ZTE: Primož Gliha, Móri Tamás, Róza László, Telek András, Nagy Csaba, Balázs F. Csongor, Gaál László, Szabó Csaba, Győri Zoltán, Szabó II. Zsolt, Filó Attila, Szőke Péter, Strasser László és Kiss Krisztián távozott. A 2002/2003-as évre érkezett: Szasa Ilics, Igor Budisa, Koplárovics Béla, Vincze Ottó, Szabó Zoltán, Faragó István, Gyánó Szabolcs. Tizen intettek búcsút a ZTE-nek: Róth Ferenc, Waltner Róbert, Liviu Boncis, Faragó István, Szasa Ilics, Igor Budisa, Szabó Zoltán, Andrej Dobljanszkij, Udvari Tamás, Cupik Ferenc.

 

A szurkolók nehezen emésztették meg a bajnoki cím utáni visszaesést. Hangot is adtak ennek.

 

Volt, amikor válogatott játékosok ültek a kispadon…

 


2003 végére a tabella utolsó helyére csúszott a ZTE. Egymást követték az elemzések, a vizsgálatok, mert nem csak a pályán vallott kudarcot a csapat. A közgyűlés sportbizottsága által készített anyag (2003. december 20.) érdekes megállapításokat tartalmaz. Nem is hinné az ember, hogy milyen bonyolult és szövevényes egy futballklub gazdálkodása. Nem árt a felsőfokú számviteli végzettség.
A vizsgálat leszögezi: érdemes tisztázni, hogy egy sportoló (itt labdarúgó értendő - a szerk.) leigazolásakor mikor és kinek kell fizetni. Ha a sportolónak érvényes szerződése van, akkor ő is és a klubja is igényt tarthat átigazolási, úgynevezett aláírási díjra. Ha a sportolónak nincs érvényes szerződése, akkor az őt foglalkoztató új klub csak a labdarúgónak fizet átigazolási díjat.
A vizsgált időszakban a ZTE által vásárolt játékjog 130 millió forint volt, viszont az eladásból származó bevétel ennek alig valamivel több, mint tizede, csupán 14 millió forint.
A ZTE FC Rt. az említett játékosvásárlások terheit már 2001-ben sem tudta önerőből finanszírozni, ezért 100 millió forint hitelt vett fel a Magyar Labdarúgó Ligától. A bajnoki cím miatt kifizetett extra prémiumok újabb külső forrásokat követeltek.

 

A 2002-es nagy siker után a következő két bajnokságban a hetedik és a kilencedik hely jutott az egerszegi csapatnak. Jelenet a ZTE-Győr (2004. 03.21.) mérkőzésről.

 


A vizsgálat megállapításokat rögzített a felvett kölcsönökkel – magánszemélyektől, cégektől – kapcsolatban. Idézünk ebből az anyagból:
„- Urbán Flórián kölcsönfelvevőnek csak a neve ismert, egyéb személyi adat nem.
- a kölcsön lejárata konkrét dátumot nem tartalmaz, azonban az rt.-től való távozáskor egy összegben vissza kellett volna fizetnie.
- tanú nincs.
- Vincze Ottó, csak a neve ismert, egyéb személyi adatai nem
- Lejárat: 2003. 06.30. Nem került visszafizetésre.
- Tanú nincs.
- Szamosi, csak a neve ismert, egyéb személyi adatai nem
- Lejárat: 2003. 06.30. Nem került visszafizetésre.
- Tanú nincs.
A kölcsönök célja a labdarúgók esetében ismeretlen. A kis összegek esetén (dr. Batha, Compatibil, Hidroterra…) technikai jellegű a ki nem egyenlített részvényvásárlás miatt.”
A játékoseladásoknál jó példaként említette a vizsgálat Kenesei Krisztián Kínába szerződését. Ennek ellenpéldája volt Szasa Ilics leigazolása. A kapus szerződése 2002. nyarától 2005. június 30-ig szólt. A ZTE FC Rt. a játékossal munkaszerződést kötött 170 ezer Ft/hó bruttó fizetéssel, plusz 50 ezer Ft/pont prémiummal. Ezen kívül az angliai székhelyű Extratime Management Ltd részére az alábbi kifizetéseket vállalta a ZTE:
- a szerződés lejártáig 2.800 euró/hó
- 2002/2003-as szezon: 88.000 euró
- 2003/2004-es szezon: 58.000 euró
-2004/2005-ös szezon: 58.000 euró,
s amíg Szasa Ilics szerződésben áll a klubbal, minden pont után 200 euró.
A szerződés alapján az Exratime feladata játékosok bemutatása, lehetséges játékosok, ellenfelek, figyelése, információ szolgáltatása volt.
Ha kitöltötte volna szerződését Szasa Ilics - 50 %-os szereplés esetén - 97 millió forint járt volna a kapusnak. A ZTE FC Rt.-nek végül is a 2003. január 29-i szerződésmódosítást követően sikerült megválnia Szasa Ilicstől. Igaz, 13 millió forintot így is fizetni kellett a távozó játékosnak.

E.E.

(Folytatjuk)

 

 

Az időszak egyik tragikus eseménye volt az egerszegiek egykori csatárának halála. A ZTE-Siófok mérkőzésen (2004.04.03.) még ott volt a lelátón Takács Jenő, de a súlyos betegség végül legyőzte. A közönség itt még reménykedett.