Ismét lesz egerszegi úszó az Európai Ifjúsági Olimpián

(2019.01.31.,12:20)

 

Az 1500 méteres gyorsúszás dobogósai (balról-jobbra): Gergye Milán, Betlehem Dávid, Gergye Ákos.

 

Január utolsó szombatján rendezték a IV. Savaria Kupa úszóversenyt Szombathelyen, ahol Betlehem Dávid 1500 méter gyorsúszásban biztosan teljesítette a szintet a nyári Európai Ifjúsági Olimpiára való kijutáshoz. További 21 egerszegi úszó pedig az idénynek megfelelően szerelve gyűjtött érmeket. 
Az influenza által megtizedelt mezőny jóval karcsúbbra részvételt hozott a tervezettnél. Főleg az 1500 méteres gyorsúszásban szinte csak az EuropTec-ZÚK versenyzői álltak rajthoz, így aztán több korcsoportban is sikerült motiváló érmeket elhozni a versenyről. A lányoknál Belső Fanni, Varga Luca, Dóra Csepke és Paksa Borbála is aranyérmes lett korosztályában, mígy Scheffer Eszter és Nagy Napsugár 1-1 ezüstérmet szerzett, Markó Sarolt és Németh Luca pedig bronzéremmel térhetett haza.
A fiúk versenyének izgalmát az hozta meg, hogy az Európai Ifjúsági Olimpia (EYOF) szintidejének megúszásáért is küzdöttek a versenyzők. Betlehem Dávidnak ez sikerült is, kiváló 15:39,72-es időeredményével biztosította helyét a júliusi, Bakuban rendezendő versenyre. Természetesen az „A” korcsoport aranyérmét hozta el ezzel az eredménnyel. Mögötte csapott célba Gergye Milán a 2. helyen, majd Gergye Ákos a bronzérmes helyet szerezte meg, s az 5. helyen ért célba Új-Bera Mátyás. A „D” korcsoportban nagyon szép időeredménnyel Jakab Balázs is aranyéremmel térhetett haza.
400 m gyorsúszásban Koltai Vanda nyerte az „F” kategória versenyét, A fiúk „D” korcsoportjában pedig Antal Patriknak sikerült aranyérmet szerezni. Az „E” korcsoport dogobósai: Varga Gergő 2. hely és Varga Péter 3. hely.
A rövid úszószámok versenyében 200 m hátúszásban Koltai Vandának és Varga Péternek sikerült ezüstérmes időeredménnyel célba érni, Varga Gergő pedig a 3. helyen csapott célba.
200 m gyorson ismét Koltai Vanda úszott remek időt, amivel aranyérmet szerzett, Antal Patrik a „D” korcsoport 3. helyét szerezte meg, Balog Áron (2011) pedig most mutatkozott be a legfiatalabbak között, s egy ezüstéremmel térhetett haza.
Horváth Csaba, az EuropTec-ZÚK vezetőedzője a versenyt értékelve elmondta, hogy a felkészülési időszaknak megfelelő eredmények születtek, az egyéni legjobbak eredmények elérése pedig jelzi, hogy az úszók felkészülése jó úton halad.
további információ: www.zuk-uszas.hu