In memoriam Kovács Tamás (Fotó) (2018.01.12., 10:35)

 

 

Hatodik osztályos korában a zalaegerszegi Ady-iskola tanulójaként hívtam le az atlétikai pályára. Nem tévedtem, hiszen többszörös serdülő bajnok gátfutó és összetett versenyző lett. Tanulmányait Székesfehérváron végezte, ahol a Videoton színeiben is atletizált. Hazajött Zalaegerszegre, ahol ismét bekapcsolódott az atlétikai életbe.
A Zala Megyei Atlétikai Szövetség elnökségi tagjaként a versenybírói és nyilvántartási bizottság elnöke lett. Több évtizedes önkéntes segítő munkájáért megkapta a Zala Megye Atlétikájáért díjat.
Versenybíróként a MASZ az általa rendezett világversenyeken is számíthatott megbízható, precíz munkájára. Nélküle Zalaegerszegen elképzelhetetlen lett volna atlétikai verseny rendezése. Most, hogy a rekortán pálya teljesen megújult, hatalmas tervei voltak. Tanácsaitól, ötleteitől, javaslataitól több és jobb lett az atlétika és a sportágért dolgozó közösség. Ünnep volt számára, amikor feleségével és családjával versenybíróként kint lehetett a versenyeken.
A cél versenybírósága örökös vezetője, lelke és motorja volt. Barátai és ismerősei egyszerűen Fotónak szólították. Így ismerte meg az atléták nagy családja. (Édesanyja fényképész volt, majd a célfotó megjelenésével a fotó leolvasója volt a becézés apropója.)
Néhány hete derült ki, hogy hatalmas, lelkes, szerető szíve rendetlenkedik. Családja körében váratlanul lett rosszul. Szakképzett kislánya és a mentők mindent megtettek, hogy visszahozzák nekünk, de ő úgy döntött, hogy már csak felülről figyeli óvó tekintetével  szerető családját és az atléták nagy közösségét...
Nélküled nehéz lesz Tomikám, hisz személyedben fogadott fiamat veszítettem el, személyedben az atlétika egy nagy formátumú alakja csak a távolból figyelheti a célba érkező halandók földi igyekezetét... Ígérem, igyekezni fogunk, de nagyon szomorúak vagyunk, hogy csak a lelkedet érezhetjük mindig, amikor megadod az engedélyt, hogy eldördüljön a startpisztoly...
Isten veled Fotó!

Szakály István