Idén is sokszoros volt a túljelentkezés (2019.12.10.,13:25)

V. Pacsai Mikulás futás

 

A 14 év alattiak rajtja.

 

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Pacsai Mikulás Futás, teret adva a közös mozgáshoz profiknak és amatőröknek, kicsiknek és nagyoknak, helyieknek és máshonnan érkezőknek. Idén is három kategóriára oszlott a mezőny, így 300 méteren az ovis korosztály vívta vidám versenyét, a 14 év alattiak 800 méteren mérkőztek meg, felnőtt kategóriában pedig a 6 km-es hegyi futam várt az indulókra. A 2015-ben, baráti találkozóként indult futóverseny az akkori 166 főnyi mezőnyét néhány év alatt megsokszorozta, híre pedig messze átlépte már a megye határait is.
A kora délelőttől zajló regisztrációnál mindenki hamar hozzájut a névre szóló rajtszámához és rajtcsomaghoz, mely a szükségesnek vélt kalóriákat és vitaminokat tartalmazza. A bázispontul szolgáló iskola területén, a körültekintő szervezés nyomán nincsenek unalmas percek, az idei két fotófal folyamatos látogatottságnak örvend, a helyi Mikulás, krampusz kísérettel ballag a tömegben és minden gyermeket megajándékoz egy kis csemegével. Hideg ellen vagy beszélgetés mellé forró teát, forralt bort, a reménytelenül átfagyottaknak rövid italt kínálnak a rendezvény segítői.
Az ovis mezőny lassan neki is veselkedik a 300 m-es távnak, majd perceken belül vissza is érkeznek a célhoz, ahol mindenkinek jár a részvételről tanúskodó érem és persze a gratuláció. Kis bemelegítés után már a 14 év alattiak robognak végig a környező utcákon és az utolsó métereket jól meghúzva ők is befutnak és itt sem marad senki érem nélkül, gratulációból pedig most is jut gazdagon.
A hat kilométeres hegyi futamhoz 260 versenyző sorakozik fel a rajtvonal mögé és a közös visszaszámlálás után elgördül a mezőny. Az útvonal idén is a környező hegyhátakon vezet és a táj ködös, fagyos szépségével fogadja a sietős látogatókat. A legmagasabb ponton pihenőhely várja a mezőnyt, forró itallal és idén már karácsonyi dallamokkal is. 22 perc 15 másodperc alatt Gorza István (Táplánszentkereszt) vissza is ér és elsőként lépi át a célvonalat, majd hosszú perceken át özönlik vissza a versenyzők tömege a bázisponthoz.

 

Együtt futott szülő gyermekével.

 

A frissen szerzett élményeket már egy nagy kaland részeseiként az iskola ebédlőjében, a közös ebédnél osztják meg egymással a futók.   
Mint azt dr. Benedek Karolina, Pacsa város jegyzője, illetve a program egyik főszervezője lapunknak elmondta, az idei 450 főnyi emelt létszámnál több résztvevőt már nem tud befogadni a rendezvény, hiszen a kísérőkkel, szurkolókkal együtt majdnem a kisváros lakosságát teszi ki a résztvevők száma.
Megtudtuk továbbá, hogy idén is sokszoros volt a túljelentkezés, de a korábbi évek szemléletét követve, a minőségi és biztonságos időtöltést helyezik előtérbe a szervezők.
- Külön öröm, hogy tovább emelkedett a helyi futók száma, illetve nagyon sok helybéli kíváncsi a programra akár látogatóként – emeli ki Karolina, aki egy bokaszalag szakadás miatt két mankóra támaszkodva bonyolítja a rendezvényt.
A rendezés tekintetében Kelemen Tamás polgármestertől és a program másik főszervezőjétől megtudtuk, ő a verseny technikai oldalát fogja össze, melyhez az összes helyi civil szervezet segítséget nyújt.
A közös ebéd után aztán eredményhirdetés következik, ahol Gorza István táplánszentkereszti versenyző átveheti a férfi abszolút első helyezettnek járó érmet, oklevelet. Azonos kategóriában második helyezett lett Illés Mátyás balatonedericsi futó, harmadikként pedig a nagykanizsai Kolonics Tamás vehette át megérdemelt díjat.
Női kategóriában a zalaegerszegi Császár Éva (magyar bajnok) diadalmaskodott, őt két tizennégy év alatti versenyző, sorrendben Szommer Héra (Nagykanizsa) és Balogh Fanni (Lenti) követte. A leggyorsabb pacsai férfi ifj. Kelemen Tamás, a leggyorsabb helyi hölgy pedig Magyar Alexandra lett.
Tekintettel a 46 fő tizennégy év alatti versenyzőre, akik végigfutották a hegyi futamot különdíjasként Nánássy Mátét (Gyenesdiás) és Szommer Hérát (Nagykanizsa) mint a leggyorsabb 14 év alattiakat díjazták, legfiatalabb indulóként pedig a 2011-es születésű, pacsai Lázár Boldizsár kapott elismerést.  

Gellén Szilárd