Hogyan rajtolt újoncként a ZTE? (2019.10.15.,13:00)

 

1979 április 24-én a ZTE 3-0-ra legyőzte Zalaegerszegen a Honvédot. 10 ezer néző látta, hogy már az 5. percben megszerezte Szentes Lázár (fehér szerelésben) góljával a vezetést a zalai csapat.

 

Négy alkalommal vágott neki újoncként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságnak a ZTE csapata. Most, hogy a válogatott EB-selejtezői után ismét a bajnokságra összpontosul a figyelem, hasonlítsuk össze a rajtokat.
Nyolc forduló után az 1994/95-ös bajnokságban állt a legjobban a ZTE 3 győzelemmel, ugyanennyi vereséggel és 2 döntetlennel.
A sorban az első élvonalbeli szezon következik, az 1972/73-as pontvadászatban 3 győzelem, 1 döntetlen és 4 vereség volt a mérleg.
A harmadik legeredményesebb szereplés az idei rajthoz fűződik 2 győzelemmel, 2 döntetlennel és 4 vereséggel.
Az 1991/92-es bajnokságban nagyon rosszul kezdett a ZTE, a 6 vereség mellett csupán 2 döntetlen állt a csapat neve mellett.
Érdekesség, hogy mind a négy bajnokságban már az első nyolc fordulóban találkozott az FTC-vel a ZTE, és mind a négy mérkőzésen a fővárosi zöld-fehérek nyertek.
Egyébként az ebben a bajnokságban elszenvedett négy vereség mindegyike csupán 1 gólos volt, vagyis nagyobb odafigyeléssel és egy kis szerencsével (lásd az FTC elleni 1-2, vagy a debreceni 3-2-es vereség) az idei mérleg kedvezőbb is lehetne.

 

2001. november 10-én 2-2-es döntetlennel végződött a két együttes egerszegi összecsapása, ám ebben a bajnokságban (2001/2002) aranyérmes lett a ZTE. Fehér szerelésben balról Nagy Lajos, háttal (20) Kenesei Krisztián

 

Szombaton fontos mérkőzés következik a Budapest Honvéd ellen. A győzelem nem csak a statisztikát, hanem a ZTE pozícióját is erősítené.
Érdekesség, hogy a ZTE NB I-es bemutatkozásának első televíziós mérkőzése éppen a Budapesti Honvéd ellen volt. 1972 november 19-én előbb szakadó esőben, majd havas esőben a zalaegerszegi csapat 4-1-re nyert a sokszoros bajnok ellen. A mostoha időjárásra jellemző, hogy Kocsis Lajos, a fővárosiak válogatott karmestere cserét kért. Amikor Mészáros József edző megkérdezte, hogy miért, Kocsis Lajos ezt felelte: Nagyon fázok Mester! A meccset közvetítő riporter így kommentálta a látottakat: a ZTE sikerének egyik lényeges összetevője a két Kocsis közötti különbség volt. A ZTE-ben egyébként Kocsis Tamás játszott akkor. Nagyszerűen.
A találkozót most is közvetíti a televízió. Nem vagyunk telhetetlenek: az 1 gólos győzelemmel is nagyon elégedettek lennénk!

E.E.