Hét év után az NB I-re készül a ZTE FC (2019.06.25.,10:25)

 

Balról Babati Benjamin, Sallói István és dr. Dobos Barna.

 

Megkezdte felkészülését – hét év után immár újra NB I-es szezonra – a ZTE labdarúgó-csapata. A felkészülésről és a változásokról sajtótájékoztató keretében számoltak be.
- A csapat elkezdte a munkát, jobb lett volna, ha később teheti - vélekedett Sallói István sportigazgató -, mivel akkor már kialakult lenne a keret. Nincs mit tenni, javarészt a tavalyi keret kezdi el a munkát. Eddig Demjén Patrik (MTK) kapus érkezett.
A tavaly a ZTE-nél kölcsönben szerepelt Bolla Bendegúzt ismét kölcsönvette a zalai csapat a Viditől. Gergényi Bence, a Honvéd labdarúgója viszont végleg a ZTE játékosa lett. Az egerszegieknél marad Szemerédi Norbert kapus is, s a héten még egy hálóőr érkezése várható.
A sportigazgató elmondta, hogy az MLSZ „külföldi” szabálya átírta átigazolási tervüket. A jövőben csak magyar útlevéllel rendelkező játékos nem számít külföldinek. Az új szabály szerint az NB II-ben magyarnak számító Szépe János (szlovák), Zorán Lesjak (horvát) az élvonalban már légiós, így kevesebb külföldi labdarúgót igazolhat a zalai csapat. A ZTE-től kilenc játékos távozott, távozhat. A magyar labdarúgók szerepeltetését anyagilag is honorálja az MLSZ, ezt szeretné kihasználni a ZTE.
A szakmai stábban is változás történt Gombos Zsolt pályaedző távozott, helyére Jávorka András és Helm András érkezett.

 

Június 24-én megkezdte a felkészülést a ZTE az NB I-es bajnokságra.

Fotók: ZTE FC honlapja

 

Újdonságnak számít, hogy lesznek kiemelt hazai mérkőzései a ZTE-nek, amelyre drágább lesz a belépő. A 14 év alatti gyerekek és a 70 év feletti nyugdíjasok regisztrációs jeggyel nézhetik meg a hazai mérkőzéseket. Célként az első 10-ben való végzést jelölték meg. A játékoskeretet két lépcsőben erősítenék meg, a nyári átigazolás során és a téli időszakban. Arra kiderülne, mely játékosok számára magas az NB I színvonala, s ezekre a posztokra igazolnának.
Dr. Dobos Barna vezetőedző elmondta, hogy jó lett volna, ha a kezdésre kialakul a játékoskeret, de a csapat gerince együtt maradt, így egyelőre nem okoznak gondot a később érkezők. Nagyon örül a szlovéniai edzőtábornak. Bizakodik, hogy sikeres lesz a felkészülés, amely során kilenc edzőmérkőzést játszanak.
Babati Benjamin csapatkapitány annak örült, hogy a feljutó csapat nagyjából együtt maradt. Beszámolt róla, hogy a sérülése már a múlté, a felkészülést a csapattal kezdi meg. Már nagyon várja, hogy az NB I-ben is pályára léphessen.
Távozott: Zöldesi Illés (Kisvárda-kölcsönből vissza), Farkas Balázs (lejárt a szerződése), Aljosa Vojnovic (lejárt a szerződése), Novák Csanád (Mezőkövesd-kölcsönből vissza), Szmola Bálint (lejárt a szerződése).
Távozhat: Balázs Zsolt, Kónya Kornél, Gajdos Zsolt, Macher Dávid.
A keret jelenlegi állása: Demjén Patrik, Szemerédi Norbert, Lesjak Zoran, Devecseri Szilárd, Szépe János, Bedi Bence, Kiss Máté, Grumic Miroslav, Kocsis Gergő, Hudák Martin, Szökrönyös Dániel, Babati Benjamin, Barczi Dávid, Bobál Gergely, Gergényi Bence, Bolla Bendegúz.

Bedő István