„Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs”

Honvédelmi vetélkedő diákoknak

(2020.10.09.,10:30)

 

A győztes csapat.

 

A Zala Megyei Védelmi Bizottság és a Magyar Honvédség 12. sz. Katonai Igazgatóság és Érdekvédelmi Iroda által meghirdetett vetélkedőt 14 csapat részvételével 2020. szeptember 23-án tartották a Csácsi Arborétumban. Az október 7-én a Megyeháza Deák-termében tartott ünnepélyes eredményhirdetésen átadásra kerültek az első három helyezett díjai.
A rendezvény a témához illő katonás rendben zajlott le. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony, mint a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke adta meg az engedélyt az ünnepélyes „állománygyűlés” megtartására. Egy, a verseny hátterét érzékeltető videofilm megtekintése után megtartott ünnepi beszédében dr. Sifter Rózsa idézte Orbán Viktor miniszterelnök klasszikussá vált mondatait. „Minden magyar gyermek őrhely”..., „csak az a miénk, amit meg tudunk védeni”..., „határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs”. Majd a következő gondolatokkal folytatta: a honvédelmi fejlesztés egyik pillére az infrastruktúra fejlesztése, ennek keretében valósul meg hamarosan Zalaegerszegen a tanküzem is. A másik pillér a motivált, haza szolgálatára alkalmas fiatalok nevelése. Csak egészséges nemzettudattal lehet jövőt építeni. Legismertebb Nobel-díjasunkat, Szentgyörgyi Albertet is a fiatalok elé állította példaképül.
Ezt követően a kormánymegbízott asszony Ferge László őrnaggyal, a MH. 12. sz Katonai Igazgatóság és Érdekvédelmi Iroda vezetőjével együtt adta át az elismerés jeleként a három legkiválóbb csapat tagjainak az emléklapot és tárgyjutalomként a serleget.
Elsőként a harmadik helyezést elért keszthelyi Asbóth Sándor Technikum csapata került sorra: Pesti Annamária, Mátés Barbara, Merekva Bence, Kiss Brúnó.
Majd a második helyezettként befutó zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum 1. sz csapatát szólították elismerésük átvételére, akik: Nádasi Fruzsina, Murányi Regina, Vörös Roland, Cserkúti Máté.
Végül az első helyezést kivívó nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikum 2. csapatának tagjai vehették át elismerő oklevelüket és tárgyjutalmukat: Bánhegyi Dorina, Bánhegyi Beatrix, Kiss Ármin, Levák Bence.
Ezt követően a segítő pedagógusok elismerése következett: Sárkány János, az Asbóth Technikum, Varga György, a Ganz Ábrahám Technikum, valamint Csermák Tamás, a Zsigmondy Technikum pedagógusa vehetett át elismerést.
Az eredményhirdető rendezvény zárószakaszában Ferge László őrnagy emlékcsomagokat adott át dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszonynak, Pácsonyi Imrének, a Zala Megyei Közgyűlés alelnökének, Szabó Károlynak, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárjának, Vízlendvay Lászlónak, ugyanezen intézmény főigazgatójának, Bene Csabának, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatójának, Laukó Emőkének, a nagykanizsai Zsigmondy Technikum igazgatójának.
Összegzésként elmondható, azt még nem tudjuk, a díjazott fiatalok közül hányan orientálódnak majd a honvédelmi életpálya felé, az azonban biztos, hogy eredményes részvételük felejthetetlen élménnyel gazdagította testi-lelki fejlődésüket

Borsos András