Hat nemzet szenior válogatott viadala Zalaegerszegen

(2019.07.19., 8:20)

 

Kámán Ferenc, a rendezvény versenyigazgatója.

 

A két éve felújított zalaegerszegi rekortán pálya ismét rangos verseny helyszíne lesz. Az Ausztria-Csehország-Horvátország-Svájc-Szlovénia-Magyarország szenior válogatott viadalról Kámán Ferencet, a Zalaszám ZAC vezetőedzőjét, a rendezvény versenyigazgatóját kérdeztük.
Milyen apropóból került Zalaegerszegre a viadal?
– Klubunk nagyon fontosnak tartja, hogy a napi edzések biztosítása és a tehetségkutatás mellett színvonalas rendezvények szervezésével népszerűsítse a sportolást, azon belül is az atlétikát. Az elmúlt két évben számos versenyen több ezer sportoló ismerhette meg Zalaegerszeget és versenyezhetett a stadionunkban. Június elején, az országos váltóbajnokságon a 13 évesektől a felnőttekig minden korosztály versenyzett. Veterán versenyt még ezen a pályán nem rendeztünk.
– Milyen korosztályban versenyeznek a résztvevők?
– A 35 évestől az akár 90 éves is indulhat és egy speciális táblázattal értékeljük az eredményeket. A verseny érdekessége, hogy a befutási sorrend a korszorzó alapján változni fog az értékelésnél.
Zalai válogatott is került a csapatba?
– Nagy örömünkre Góczánné Tóth Zsuzsanna kolléganőnk a 100 m-es síkfutásban fogja képviselni hazai pályán a klubot, a várost, a megyét, az országot.
Milyen létszámú csapatok vesznek részt a versenyen? 
– Egy válogatott 50 főből áll, de a szenior versenyek sajátossága, hogy a családtagok, barátok is elkísérik a sportolókat. A rendezvényre sok szeretettel várjuk az ínyenc zalaegerszegi sportbarátokat. A horvát, szlovén és osztrák sportolóknak kedvező városunk fekvése, ezért is számítok több külföldi nézőre is.
– Kísérő rendezvény lesz a viadal mellett?
– A válogatottakon kívül versenyszámonként hat fő indulhat meghívásosként. Az aktív atlétáknak is rendezünk néhány futószámot, jövő hétvégén országos bajnokság lesz, erre jó alkalom a Zalaszám-Baki Agrocentrum Kupa a formák ellenőrzésére.
– Kiknek ajánlja a verseny megtekintését?
– A fiataloknak a példaképül szolgáló egykori bajnokok miatt, az idősebbek pedig láthatják, hogy milyen teljesítményre képes a rendszeresen edző sportoló.
A pontversenyben győztes férfi válogatott nyeri a Baki Agrocentrum, míg a női csapat a másik névadó főszponzor, a Zalaszám által felajánlott díszes serleget.

A rangos rendezvény a Városi Atlétikai Centrum szombaton 12 óra 45 perckor Vigh László, térségünk országgyűlési képviselője köszöntőjével és a nemzeti himnuszok elhangzásával, azaz ünnepélyes megnyitóval kezdődik és egészen este 19 óráig tart.