Folytatódik a kórházi rekonstrukció Egerszegen (2018.08.04., 9:30)

 

A sajtótájékoztatón dr. Halász Gabriella, Vigh László és Peresztegi Imre informálta az újságírókat.

 

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2014-ben uniós forrásból, 6,1 milliárd forintos beruházás vette kezdetét, amely főként a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítását tűzte ki célul. A tervezett épületek mintegy 85 százalékban készültek el, de a Zöld épület rekonstrukciója félbe maradt, mivel a vállalkozó levonult az építkezésről. 2018. augusztus 3-án a Szívcentrum előtti parkolóban, sajtótájékoztató keretében kaptunk információkat a várható kedvező fejleményekről.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a sajtó munkatársait, jelezve, hogy Zalaegerszeg egyik legnagyobb építkezése történik az egészségügyi intézmény területén.
A kialakult helyzetet felvázolva utalt rá, hogy az új Szívcentrum 3,8 milliárd forintos költségvetésből valósult meg, míg a régi szárny felújítása 2,3 milliárd forintból történik meg, melynek folytatása közel három évig váratott magára. Ez idő alatt számos jelzést kaptak a korszerűsítés befejezését illetően, amelyre vonatkozóan mára pozitív választ tudnak adni.
Az ismételten kiírt közbeszerzési pályázatot elnyert ZÁÉV Zrt. képviseletében, Peresztegi Imre vezérigazgató szolgált tájékoztatással. Hangsúlyozta, hogy a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés aláírására 2018. július 24-én került sor, majd ezt követően átvették az építési területet. A szakember utalt rá, hogy a rendelkezésre álló tervdokumentumok birtokában, a Zöld épületben közel 6000 négyzetméternyi az a terület, ahol a napokban elkezdődött a munka, míg a mellette lévő szárnyban 800 négyzetméteren irodák kialakítása veszi kezdetét, végül a környezet rendbe tételére kerül sor.

 

A befejezésre váró Zöld épület jelenlegi állapota.

 

Dr. Halász Gabriella főigazgató kiemelte, hogy az intézmény vezetői is várták az építkezés folytatásának idejét, hiszen a zavartalan gyógyító munka érdekében mielőbb megoldást kellett találni. A beruházás végeztével, a terveknek megfelelően a pózvai telephelyről az aktív betegellátást végző osztályok, egy közös helyen fognak integrálódni, melynek eredményeként magasabb diagnosztikai-és sürgősségi ellátásban részesülhet az Onkológia, a Kardiológia, valamint a Pulmonológiai részleg is. Említést tett arról, hogy a fejlesztés magába foglalja új eszközök (műtőasztalok, sebészeti lámpák, képerősítők) beszerzését is, melyekkel a Központi Műtőt fogják korszerűsíteni. A kórház középső épületében a diagnosztikai tömb harmadik emeletén, a gazdasági működéshez szükséges irodák kialakítására kerül sor.
A sajtó munkatársainak lehetőségük volt a rekonstrukció külső megtekintése mellett, a belső, nyers állapotot is megismerni, amely a tervek szerint 2019. január 31-re nyeri el a tervek szerinti végső állapotát.
A következő hónapok történéseivel kapcsolatosan mind a kórház vezetése, mind pedig a kivitelező türelmet és megértést kért az a betegek, látogatók, valamint a kórházban dolgozók részéről egyaránt.

Török Irén