Felújítás Zalaszentgrót és Türje között (2018.09.08., 12:50)

Egy útszakasz régóta várt rekonstrukciója kezdődik

 

Balról: Sclemmer Tamás, Manninger Jenő és ifj. Veress János.

 

Szeptember 12-én kezdetét veszi a Zalaszentgrótot és Türjét összekötő út egy 2,2 km-es szakaszának felújítása.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóvoltából a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részére biztosított forrásból ered a „Komplex útfelújítási program”. Ezen elnevezésű projekt foglalja magába jelen 7353 j. Zalaszentgrót-Türje összekötő út 1+300 – 3+500 km sz. szakaszát is.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő helyszíni beszédében szeptember 7-én elmondta, hogy az igények, illetve az állapot felmérése után ennek az útnak a felújítása bizonyult a legfontosabbnak. Valamint a térség központját, vagyis a járásszékhelyet megközelítő utak elsőbbséget élveznek, de a jövő évben kezdődő „Magyar falvak program” keretein belül egyre több hasonló beruházás várható majd. A kormány célja, hogy a kisebb településeket összekötő utakon is meggyorsítsa a közlekedést és a munkát.
Schlemmer Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának osztályvezetője arról számolt be, hogy egyelőre nem a teljes útszakasz, hanem annak legrosszabb állapotban lévő része, egy 2,2 km-es rész kerül felújításra. Ezen munkafolyamat tervezett átfutási ideje 120 nap lesz, költsége pedig 201 millió Ft. Míg a fennmaradó útszakasz felújítására előreláthatólag a jövő évben kerül sor, így a teljes, 5,6 km-es út átadása 2019. novemberének végére várható.
Az utat szegélyező tölgyfák tekintetében különös gondossággal járnak majd el, hogy azok továbbra is épségben megmaradhassanak. Ezen piramistölgyek közel 200 évesek, még a Batthyányiak ültették őket és az országban egyedülállóan léteznek fasorként.
A fasor védetté nyilváníttatását ifj. Veress János önkormányzati képviselő már korábban kezdeményezte, továbbá hozzátette, hogy Zalaszentgrót erősen ki van téve a tehergépjármű forgalomnak, ezért ezen út elkészültével nagyon jó lehetőségnek tartaná megnyitni a Tüskeszentpéter felé az átkötő utat, mely nagy mértékben tehermentesítené a várost és hozzájárulna a mindennapi élet megkönnyítéséhez.

Aczél Zsuzsanna

 

A tölgyfák épségére különös gondossággal ügyelnek majd.