Felavatták Sárkányölő Szent György-domborművét Zalaegerszegen (2018.04.27., 14:30)

 

A leleplezés pillanata… Balról Kostyál László, Németh János és Sipos Gyula.

 

Felavatták Németh János Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló domborművét Zalaegerszegen, a Kossuth-díjas keramikusművész alkotását pénteken leplezték le megyei rendőr-főkapitányság főépületének külső falán.
Szokatlan dolog, ha a rendőr-főkapitányságon szobrot avatnak, de a rendvédelmi szervezet is adhat értéket a közösségnek - fogalmazott köszöntőjében a megyei főkapitány. Sipos Gyula hozzáfűzte: a rendőrség elfogadtatását segíti, ha erősítjük azokat az értékeket, amelyeket a megye hordoz. Nem elég a jó szakmai eredmény, az is fontos, ha az egyre javuló mutatók mögött az „ember is látszik”.
Szent György a katonák és lovagok, a „modernkori vonatkozásban” a rendvédelmi szervek és a rendőrség védőszentje - mondta el Kostyál László művészettörténész. Szavai szerint kultuszának és tiszteletének két fontos rétege van: Szent György a lovagiasság, a lovagok, a katonák és a felső társadalmi rétegnek és viselkedésformának a védőszentje.
A kultusz másik rétege a Szent György-naphoz kapcsolódik: hagyományosan ez a nap a paraszti munka, a gazdálkodás kezdete. Emellett még nagyon sok hiedelem, részben a pogány korból átörökölt szokás és rítus kapcsolódik a naphoz. Zalában a Szent György-harmatnak tulajdonítottak különleges képességet: az ősi pásztorünnephez kapcsolódó szokás volt, ha valaki hajnalban megmosdik a harmatban, erős és egészséges lesz egész esztendőben - ismertette a művészettörténész.

 

Az új dombormű.

Fotó: Varga György - MTI

 

Kitért arra is, hogy Németh János alkotásában ez a kettősség ötvöződik. A dombormű a korábbi ábrázolásból ismert ősi patinás ikonográfiai formát mutatja. Ugyanakkor az alkotáson felfedezhető a népművészet jelképesebb, szimbolikusabb ábrázolásmódja, amely Német János domborműveinek a világát általában jellemzi. Ez a kettősség kitűnően találkozik a „nemes anyagból” - a föld porából - agyagból készült Szent György-domborművön - fejtette ki Kostyál László.
A legenda szerint Szent György - római kori katona - Líbia egyik városában legyőzte a sárkányt és megszabadította a várost a fenyegetéstől. A 4. század elején halt vértanúhalált. A legismertebb ábrázolása a Kolozsvári testvérek 1373-as ábrázolása, a szobor azt a pillanatot örökítette meg, amikor a lovon ülő Szent György ledöfi a sárkányt. (Forrás: MTI)