Fejlesztik a Göcseji Falumúzeumot (2020.05.08., 10:30)

 

Balról: Tolvaj Márta, Vigh László, Bali Zoltán és Makovecz Tamás (a fotó rákattintva nagyítható).

 

Zalaegerszeg önkormányzata közel 150 millió Ft állami támogatást nyert a Magyarországon elsőként megnyílt szabadtéri Göcseji Falumúzeum fejlesztésének komplex kivitelezési megvalósítására. A beruházás célja a város turisztikai vonzerejének növelése. 2015-től tervezik a falumúzeum bővítését szakemberek bevonásával. A Művészeti Akadémia támogatásának és a múzeum munkatársainak köszönhetően befejeződött a megvalósítási tanulmány összeállítása.
Bali Zoltán alpolgármester sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a város számos gazdasági fejlesztése mellett fontos, hogy a múltat, a zalai hagyományokat megőrizzük és be tudjuk mutatni az utókornak. A beruházás főbb elemeit említve három ütemben tervezik a megvalósítást, amely a Hencz-malom homlokzati felújítását, a rámi kápolna építését, temetődomb létesítését, Király és Királyné szobor áthelyezését, I. világháborús kereszt telepítését, pákászkunyhó építését, kástu (éléskamra és jószágélelem tárolására alkalmas fa építmény) áttelepítését tartalmazza. Elmondhatjuk, hogy az öt éve zajló munka, a tervek, engedélyek, megvalósítási tanulmány elkészítése, közbeszerzési eljárás lebonyolítása 2020-ban gyümölcsözővé válik.
Tolvaj Márta projektért felelős önkormányzati tanácsadótól hallhattunk a közbeszerzés alatt lévő kivitelezési megvalósításról, amely tartalmazza az elkerülő úttól megközelíthető fogadóépület, az étterem, a rendezvénypajta, térburkolatok, közművek létesítését. Továbbá a Hencz-malom technikai megújítását, a mesterségek bemutatására szolgáló műhelyek és az olajipari múzeumhoz kapcsolódóan MAORT-os mérnökház és munkásház építését. Az 50 éve működő múzeumban a XIX. századvég és a XX. század első harmadára jellemző teljes göcseji falu épületegyüttesek megjelenítésének befejezésére törekszenek. Az épületek teljessé tételén kívül cél, hogy élő Falumúzeumot hozzanak létre, amelyben a látogatókkal a mesterségeket, a jellemző gasztronómiát, viseleteket, néptáncot és népdalt is megismertessék.
Vigh László országgyűlési képviselő a múzeum élővé tételére hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy a mesterségek hiteles bemutatása, a falura jellemző élet behozatala tanítsa gyerekeinket. A Falumúzeum a város közepére behozott építményekkel és a látogatók kiállításokba való bevonásával igazi értéket teremt.
Makovecz Tamás önkormányzati képviselő arról számolt be, hogy a Falumúzeum területén és környezetében történő felújítási munkálatokról a körzetben érintett lakosság tájékoztatása megtörtént. Végeredményül elmondható, hogy a környékben lakók és a múzeum között társadalmi összhang alakult ki.
A fejlesztési munkálatok befejeztével várhatóan egy különleges turisztikai látványosságot tárul a Falumúzeumba betekintők elé.

Trojkó Tímea