Február 17-én kezdődik a kampányidőszak (2018.02.14., 8:30)

 

Dr. Mester László adott részletes tájékoztatást.

 

Mint ismeretes, Áder János köztársasági elnök 2018 április 8. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót február 12-én dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője.
Zala megyében három egyéni választókerületben járulnak az urnákhoz a polgárok. Az 1-es választókerülethez (Zalaegerszeg székhellyel) 76 település, a 2-eshez (Keszthely) 100, a 3-ashoz (Nagykanizsa) 82 tartozik.
A bizottság vezetője elmondta, hogy az egyéni választókerületben az a jelölt lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az országos lista esetében a mandátumszerzési küszöb 5 százalék, de közös pártlista esetén ez a határ 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös listánál 15 százalék. Nemzetiségi listát - nemzetiségenként egyet - az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat.
A választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok egyéni jelöltre és pártlistára szavazhatnak. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok egy pártlistára szavazhatnak.
Dr. Mester László részletes tájékoztatást adott az átjelentkezéssel történő szavazás tudnivalóiról is.
Mint elhangzott, Zala megyében az aktuális névjegyzéki adatok alapján mintegy 230 ezer választópolgár él. A megye 258 településén 428 szavazókör működik majd a szavazás napján. A választási kampányidőszak 2018. február 17-től a szavazás befejezéséig, 19 óráig tart. A szavazás április nyolcadikán reggel 6 órakor kezdődik.
A szavazás egyébként a korábbiakkal azonos módon történik.
(A szavazással kapcsolatos tudnivalókról folyamatos tájékoztatást adunk honlapunkon: www.zalatajkiado.hu)