Ezúttal csak „ironizált” a haladó baloldal (2019.03.11.,9:40)

Uj sem tud újat mondani

 

Uj Péter eszmefuttatását alapul véve a Demokratikus Koalíciót bolgár vendégmunkás képviseli majd az Európai Parlamentben?

Fotó: MTI Fotó - Mohai Balázs

 

Képzeljék el mi lenne, ha mondjuk Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc feleségét bolgár vendégmunkásnak nevezné egy nemzeti, konzervatív újság! Brüsszelbe szaladna a „haladó” baloldali csapat, élén Bangóné Borbély Ildikóval, Kunhalmi Ágnessel, Szél Bernadettel, s a többi harcos amazonnal, kiegészülve Varju Lászlóval, s néhány politikusnak látszó amatőr csepűrágóval.
Talán még Judith Sargentini is repülőre ülne, hogy személyesen tájékozódjon Budapesten az európai eszmék újabb magyar támadása miatt.
Ez a kifejezés persze nem hangzott el, noha Dobrev Klára édesapja a bolgár Petar Dobrev, édesanyja pedig Apró Piroska. (A politikai hovatartozásukat azt hiszem nem kell ecsetelni.)
Ellenben a 444.hu nevezetű „valami” az alábbi kommentárt töltötte fel a Facebook oldalára: „Lökött a kínai vendégmunkás.” A cikk Liu Shaolin Sándorról szól, aki magyar édesanyától és kínai édesapától született. „Sanyi” egyébként tagja volt annak a rövidpályás gyorskorcsolyázó váltónak, amely tavaly Magyarország első olimpiai aranyérmét szerezte a téli játékokon. (A vasárnap véget ért szófiai világbajnokságon az utolsó egyéni számban Liu Shaolint lökés miatt kizárták az elődöntőben. Egyébként váltóban bronzérmes lett a magyar csapat.)

 

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (balról jobbra), a győztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén. Uj Péter szavaival élve két kínai vendégmunkás a dobogón.

Fotó: MTI Fotó - Czeglédi Zsolt

 

Az írás megjelenése után hatalmas volt a felháborodás az olvasók körében. A 444.hu erre korrigált, s már csak a „lökött” szó volt olvasható.
Az M1 arra volt kíváncsi, hogy ez bocsánatkérést jelent-e. Az M1 levelére a 444.hu főszerkesztője, Uj Péter válaszolt. Az írta, „a Facebook bejegyzést ő írta, de mindössze ironizált, amikor Liu Shaolin Sándort kínai vendégmunkásnak nevezte. Szerinte a kifejezés abszurd, de semmiképpen sem sértő.” Bocsánatkérésről nincs szó, úgy fogalmazott, „a bejegyzést a vasárnapi ügyeletes szerkesztő változtatta meg a cikkhez érkező hozzászólások miatt, akiket ő trolloknak, vagyis internetes provokátoroknak tekint.”
Csak ironizált tehát Uj Péter. Nem először teszi. Azt hiszi, hogy kivételes humorral van megáldva. Pedig csak egy ostoba, sunyi kis firkász.
Jól beleillik elvtársai csapatába.

E.E.