Ez még labdarúgás, ez még sport? (2019.05.21., 10:00)

Nemzetközi kupadöntők előtt

 

A Premier Ligában szereplő két londoni csapatot csak 6-6 ezer szurkoló kísérheti el Bakuba. Baki ez minden szempontból…

Fotó: www.twitter.com/EuropaLeague

 

Az Arsenal elfogadhatatlannak tartja az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) döntését, amely szerint a klub csak 6 000 jegyet kap az Európa Liga május 29-i döntőjére. (A londoni klubnak ebben a szezonban egyébként 45 ezer bérletese volt – a szerk.) Az ellenfél, a Chelsea is csak ugyanennyi jegyhez juthat hozzá. Az UEFA az azerbajdzsáni helyszín megközelítésének nehézségével indokolta a döntést.
S akkor most nézzük kicsit részletesebben is a hátteret!
Mint köztudott, az idei két európai labdarúgó kupadöntőt négy angliai (nem angol, hanem az angol bajnokságban szereplő csapat vívja. Ennek a négy együttesnek talán húsz százalékban angol a játékosa – a szerk.) A Bajnokok Ligájában Liverpool- Tottenham döntőre kerül sor. A találkozót Madridban, a Wanda Metropolitano stadionban rendezik, ahol a résztvevő két klub szurkolói összesen 33 226 jegyet kaphatnak. A stadion befogadóképessége 65 ezer.
Az Európa Liga idei fináléját az azerbajdzsáni Baku (Baki) rendezi. A két résztvevő klub szurkolói 6-6 ezer belépőt kapnak. A stadionba – amit Olimpiai stadionnak hívnak, noha az ország még soha nem rendezett ötkarikás játékokat – 68 700 szurkoló fér be.
Nem mellékes a hivatalos jegyárak ismertetése. A BL-döntőre 60-513 font, az Európa Liga végjátékára 26-121 font a belépő. A feketepiacon már 5500 font is szóba jöhet egy jegyért, ami mintegy 2 millió forintot jelent.
Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere egy korábbi BL-döntőre utalva az előzmények ismeretében megjegyezte: „Hogy rendezhetnek Kijevben vagy Bakuban döntőt? Nem tudom ezek a szervezők mit reggeliztek…”
Valószínűleg euró-, font-, vagy dollársültet. Mert ez az egész már kőkeményen a profitról szól. Mint ismert, az utóbbi időben az UEFA-t és a FIFA-t (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség – a szerk.) megérintette a korrupció (lásd a vezetők leváltása), az üzlet előtérbe helyezése (lásd katari VB).
Az Európa Liga döntőjének bakui helyszíne önmagában nem is jelentene problémát, még akkor sem, ha Azerbajdzsán valójában nem is európai ország, hiszen Dél-Nyugat Ázsia és Kelet-Európa között fekszik.
A pénz, a profit azonban mindent felülír, s ez előbb-utóbb a labdarúgás, mint a sportág halálához vezet.
S most térjünk vissza az alapkérdéshez, az EL-döntőjéhez, a résztvevő kluboknak juttatott jegyek számához. Az UEFA azzal indokolta az alacsony jegyszámot, hogy körülményes eljutni Bakuba. (Egyébként vízum is szükséges – a szerk.)

Vajon ki döntött az azerbajdzsáni helyszín mellett? Nem éppen az UEFA?
Legalább a látszatra adhatnának. S ne néznének bennünket ostobának.

E.E.