Eredményes munkát csak összefogással lehet végezni

Számvetés Balaicz Zoltánnal, Zalaegerszeg polgármesterével

(2018.01.05., 8:50)

 

Balaicz Zoltán: - Zalaegerszeg ereje, varázsa, sikerének titka a közösségben rejlik.

 

„Nyugodt, békés, konstruktív év volt a 2017-es, hatékonyan és jól lehetett dolgozni. Olyan esztendő volt, amelyben a város gyarapodni, a közösség pedig erősödni tudott”, összegzett Balaicz Zoltán polgármester, visszatekintve a mögöttünk hagyott tizenkét hónapra.
- Zalaegerszeg ereje, varázsa, sikerének titka a közösségben rejlik, abban, hogy fontosak vagyunk egymásnak, ezért vagyunk szerencsésebbek másoknál. Mi, akik itt élünk, olyan erős közösséget alkotunk, amelynek tagjai felelősséget éreznek egymás iránt, odafigyelnek a másikra, képesek összefogni. Minden mögött ott az érzés, hogy amit teszünk, az az itt élőket, a zalaegerszegieket szolgálja. Ilyenkor nincsenek jobboldali vagy baloldali polgárok, csak zalaegerszegi emberek, akikért félretéve minden pártpolitikai vagy személyes ellentétet, együttes erővel kell dolgoznunk - fogalmaz Balaicz Zoltán. - Eredményes munkát ugyanis csak összefogással lehet végezni.
A polgármester kiemelte: ezért sikerülhetett Zalaegerszeg első írásos említésének 770. évfordulójára olyan ünnepségsorozatot szervezni, „melyre évtizedek múlva is emelt fővel emlékezhetünk”. Számos új köztéri alkotással gazdagodott a város, így például a legendás Szabó Gyula kefekötő mester szobrával a piactéren, Luther Mártonéval az evangélikus templomnál, valamint Sárkányölő Szent Györgyével a városi rendőrkapitányság udvarán. A nagytemplom előtt megtekinthető Zalaegerszeg első ismert, 1640 körüli ábrázolása alapján készült vármakett, a megyeszékhely keleti kapujában pedig kettős kereszt fogadja az érkezőket. Történelmi konferenciák, tudományos emlékülések elevenítették fel a múltat, színvonalas könyvek, albumok jelentek meg, s három új határon túli magyar testvérvárossal, Felvidékről Dunaszerdahellyel, Erdélyből pedig Baróttal és Nyárádszeredával gazdagodott Zalaegerszeg, melynek adventi rendezvénye a magyarországi megyeszékhelyek egyik legnagyobb szabadtéri jégpályájával bővült.
- Az elmúlt években, így 2017-ben is erősödött a gazdaság, folyamatosan jöttek létre az új munkahelyek. A regisztrált álláskeresők aránya a 2014-es 4,7 százalékról 2017 végére 2,7 százalékra csökkent - sorolja Balaicz Zoltán. - Önkormányzatunknak ma már nem a munkanélküliséget, hanem a munkaerőhiányt kell kezelni, ezért is kezdődik el hamarosan az egykori ZÁÉV munkásszálló felújítása 600 milliós ráfordítással, és a duális képzőközpont kialakítása, ugyancsak 600 millió forintos keretből.

 

Méltó módon emlékeztek a város első írásos említésének 770. évfordulójára.

 

Befejezéséhez közeledik Búslakpusztán az 1,3 milliárd forintos beruházással épülő új hulladékhasznosítási üzem, és hamarosan egy Észak-Zalát érintő 3,5 milliárdos másik projekt is indul. Emellett folyamatban van a tavaly elnyert 4 milliárdos ivóvízminőség javító projekt is.
2017-ben közel 3 milliárdból valósultak meg infrastrukturális fejlesztések többek között a Rákóczi utcán, továbbá megépült a nagypáli csomópont, a botfai körforgalom, onnan a haranglábas körfogalomig vezető út pedig megújult.
- Túl vagyunk a vállalkozói alap beruházásait is tartalmazó másfél milliárdos projekt előkészítésén és tervezésén, így 29 helyszínen kezdődnek 2018-ban útfejlesztések. Emellett a szakemberek tervezik a Zalaegerszeget az M8-as úttal, Vasvárral összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat, a városunkat az M7-es autópályával összekötő R76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út esetében pedig már a kivitelező közbeszerzése is megtörtént, így indul a 170 milliárdos munka a tavaszi alapkőletétel után - tájékoztat a polgármester, hangsúlyozva: idén három olyan nagy jelentőségű projekt indult el, amely valóban Zalaegerszeg jövőjét, a zalai megyeszékhely Európa térképére való felkerülését jelenti. - Az első a logisztikai központ és konténerterminál, melynek tervezésére és előkészítésére 300 millió forintot kaptunk, a megvalósításra pedig elnyertük az első 1,1 milliárd forintos Európai Uniós keretet. A második, hogy Magyarországon belül Zalaegerszeget jelölték ki az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosának, és néhány héttel ezelőtt Budapest mellett első vidéki helyszínként nálunk indult el ennek előkészítéseként a 4G+ szolgáltatás. A harmadik pedig az európai szinten is egyedülálló 42 milliárd forintos beruházással már látványosan épülő járműipari tesztpálya, amiért köszönetet mondok Palkovics László kormánybiztos és Vigh László miniszteri biztos munkájáért.
Emellett a városban szinte minden középület megújult, és a kormányhivatal jóvoltából hamarosan elkészül a Zóna is, emeli ki a polgármester. S számos építkezés is elindult: 438 azon lakóingatlanok, családi házak és társasházak száma, melyek már elkészültek vagy épülnek, esetleg éppen az engedélyezés, kivitelezés indítása előtt állnak. Bővülnek továbbá a kereskedelmi szolgáltatások, az elmúlt időszakban több új nagyáruház települt a városba, s hamarosan új gyorséttermek is nyílnak.
Zalaegerszeg idén elnyerte a Holnap Városáért Díjat, a Gyerekbarát Önkormányzat, és a Fogyasztóbarát Település címet, a Virágos Magyarországért Versenyen pedig az Év települése lett.

 

Több köztéri alkotással gazdagodott Egerszeg. Felavatták többek között Szabó Gyula kefekötő szobrát, amelyet Szabolcs Péter készített.

 

- A Településfejlesztési Operatív Program keretében 2020-ig 16,8 milliárd forintot fordíthatunk különböző beruházásokra, így, részben a tankerülettel összefogva, sorban újulnak meg az iskolák, a bölcsődék, az óvodák, s ezen a héten átadtuk az új andráshidai óvodát is. Megújulnak továbbá az orvosi rendelők, a szociális intézmények, a zöldfelületek, a kerékpárutak, és még sorolhatnám. Emellett 4,4 milliárdos egyetemi fejlesztés indult. A Modern Városok Program keretében pedig olyan jelentőségű beruházások kezdődnek 2018-ban, melyekre évtizedek óta nem volt példa - hangsúlyozza Balaicz Zoltán.
A nemzet sportvárosához méltóan, folytatja, befejeződött a jégcsarnok felújítása, elkészült az új rekortán pálya és a szabadtéri sportpark az ifjúsági centrumban, műfüves, multifunkciós és ovi-sport pályák épültek, elkezdődött a birkózó csarnok rekonstrukciója, továbbá új országos sportrendezvénnyel, a Restart Fesztivállal gazdagodott Zalaegerszeg kínálata. Indul a sportlövő centrum és a tekecsarnok megújítása, és talán a sportcsarnok tekintetében is előrelépés történhet.
- A színház és a bábszínház látogatói rekordokat döntöget, sikeresek a fesztiválok, köztük az új program, a Street Food Weekend is. Pályázati támogatást nyertünk a mozi és a hangversenyterem felújítására, valamint a televízió eszközfejlesztésére - sorolja a városvezető, leszögezve: ezek a sikerek és eredmények nem a polgármester érdemei. - Ez egy csapat, egy közösség, egy város közös sikere, egy városé, amely újra elkezdetett hinni önmagában, és hozzálátott megvalósítani közös álmunkat, amit úgy hívunk, Zalaegerszeg. Épp ezért köszönet jár mindenkinek, aki ebben a munkában részt vállalt, és aki bármit is tett e szép összefogás megvalósulásáért. Mert bizony itt egy olyan lokálpatrióta összefogás született meg, ahol mindenki tenni akar, ahol az számít, ami összeköt, és nem az, ami szétválaszt, ahol közösen dolgozunk egy olyan Zalaegerszegért, ahol mindenki megtalálja a jövőjét. Ezért kérek minden polgártól, intézményvezetőtől és vállalkozótól 2018-ban is közös gondolkodást és összefogást. Egy erős város ugyanis csak az odaadás, a szerénység, a becsület, a szorgalom, az erény, az alázat és a munka pillérein állhat. Az életnek csak a szolgálat adhat értelmet: többet kell tennünk a világért, mint amennyit a világ tesz értünk. Én is ebben hiszek, ennek megfelelően szolgálom a várost és dolgozom érte. Ahogy Henry Ford fogalmazott: „Ha összejövünk, az a kezdet, ha összetartunk, az a haladás, ha pedig összefogunk, az a siker.” Kívánom, hogy így legyen 2018-ban is.

 

Hamarosan kezdődik az egykori ZÁÉV munkásszálló felújítása.