Engedély nélkül indították el a vonatot Egerszegről

Egymástól 500 méterre állt meg a két szerelvény

(2018.12.11.,10:20)

 

A zalaegerszegi állomás. A váltók megrongálódtak, de az utasok nem voltak közvetlen veszélyben.

 

A Zalatáj információja szerint vizsgálat folyik a MÁV Zrt.-nél a december 9-én este, a zalaegerszegi vasútállomáson történt közlekedő vonat veszélyeztetése miatt.
Az eset kapcsán a rendőrség is megjelent a vasútállomáson, de a megyei főkapitányság szóvivője azt javasolta, hogy a történtekről érdeklődjünk a MÁV Zrt. illetékeseinél.
Az eset után annyit sikerült megtudnunk más forrásból, hogy december 9-én, vasárnap este a szolgálattevő menesztette a Zalaegerszegről Zalaszentivánra menetrend szerint közlekedő személyvonatot, miközben a váltók már a Zalaszentivánról Zalaegerszegre tartó gyorsvonatra voltak beállítva.
Levélben érdeklődtünk a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságnál, ahonnét ma délelőtt a következő választ kaptuk:
„Tisztelt Ekler Elemér!
Köszönjük, hogy megkereste a vasúttársaságot!
Vasárnap, nem sokkal 22 óra előtt, Zalaegerszeg állomásról engedély nélkül elindították a Zalaszentivánig közlekedő személyvonatot. Kihaladás közben a vonat több váltót megrongált, de a biztosítóberendezés megfelelően működött, érzékelte a hibát, és az ellenkező irányból érkező Göcsej Intercity részére megtiltotta a behaladást az állomásra a bejárati jelzőnél, így a két vonat biztonságosan megállt egymástól 500 méter távolságban. Az utasok egyik járaton sem voltak közvetlen veszélyben.
A helyzet tisztázását követően, fél óra elteltével érkezett be az állomásra az intercity. A megrongálódott váltókat hétfőn éjjel, fél kettő előtt helyreállították. Szakértők bevonásával folyamatban van az eset kivizsgálása.

Üdvözlettel:
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság”