Emléktáblát állítottak Fekete György zalaegerszegi szülőházánál

(2020.09.29., 8:20)

 

Balog Zoltán idézte fel Fekete György életútját.

 

Születésének 88. évfordulóján emléktáblát avattak szeptember 28-án Zalaegerszegen Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egykori elnökének szülőháza, a református parókia falán.
Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos felidézte, hogy Fekete György gyermekkorában az egyik első élménye volt a zalaegerszegi református templom építése, ami lelkipásztorként tevékenykedő édesapja fő műve volt. Itt találkozott azzal, mit is jelent „míves anyagokból valami szépet alkotni”, megbecsülni a mesteremberek keze munkáját.
A nemzet művésze, a Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész, Zalaegerszeg díszpolgára életútjának felidézéseként Balog Zoltán egyebek közt arról beszélt: Fekete György egyik fontos életprogramja volt, hogy „vissza kell szerezni önmagunkat”. A magyar nemzet kultuszát kívánta felépíteni, „feldolgozni és ledolgozni annak történelmi és morális tanulságait”.
A művészet a példamutatás, az együttműködés egyik legmagasabb rendű formája, hit abban, hogy vannak megfellebbezhetetlen dolgok az életben. „Nemzeti jelképeink, történelmi személyiségeink, alkotásaink, eszméink, amelyeket nem lehet feleslegesen emlegetnünk, nem lehet gyaláznunk, mert az ilyen megnyilvánulásokból nem művészet születik, hanem veszteség, frusztráció, vagyis boldogtalanság” – jelentette ki Balog Zoltán.

 

Farkas Ferenc készítette az emléktáblát.

(Rákattintva nagyítható!)

Fotók: Facebook

 

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia jelenlegi elnöke úgy emlékezett Fekete Györgyre, mint akiben folyamatosan viaskodott egymással a közéleti aktivitás és a művészet. A rendszerváltás után folytatott kultúrpolitikai tevékenysége körül „heves és szenvedélyes konfliktusok” voltak, de „az igazság az ő oldalán állt”. Azon ritka mesterek közé tartozik, akik olyankor is tudnak tanácsot adni, amikor nincsenek jelen –  fogalmazott az MMA elnöke.
A Farkas Ferenc szobrászművész által alkotott emléktáblánál Fekete György családjának jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester helyezett el koszorút, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott áldást.
Fekete György (1932-2020) Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze 2011 és 2017 között dolgozott a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként, utána 2020 áprilisában bekövetkezett haláláig a köztestület tiszteletbeli elnöke volt. (Forrás: MTI)