Élni úgy, ahogy a sólyom száll az égen... (2020.08.25., 8:10)

 

Fehér Farkas, ahogy világszerte ismerik Mónus Józsefet.

 

Mónus József harci cél- és távlövő íjásszal a teskándi íjászbemutatója és a vetítéssel egybekötött előadása után beszélgettünk.
– Sportolónak tartja magát?
– Két évig sportlövő íjász voltam. Aztán rájöttem, hogy ennél sokkal többre van szükségem. Életformává vált számomra az íjászat. Jártam a világot, megharcoltam ellenfeleim nyílvesszőivel. Legyőztem mindenkit, aki kiállt ellenem.
– Mennyi munka van ebben?
– Az életemet tettem bele. Meg akartam mutatni a kilőtt nyilvesszővel annak szabadságát és boldogságát. Naponta ötszázat, de verseny előtt ezret is lövök. Ehhez több mint nyolc órára van szükség.
– Az Egyesült Államokban az utahi sós sivatagban egy évig magyar zászló lobog. Az új világrekord 918 méter. A célkitűzés a 907 méteres álomhatár volt. Miért?
– Ezzel akartam emlékezni a 907-es pozsonyi csatára, amelyet méltatlanul keveset említenek. Akkor Árpád a Barna hegy lábánál 30 ezres seregével tönkreverte a nyugat-európai haderőt. Száz évig nem akadt harcos, aki a Kárpát-medencébe tette volna a lábát.
– Csapatként is szenzációsan szerepeltek...
– A feleségem Ruzsin Anna, a fiam Mónus László, a barátnője Prokaj Kiara és én alkottuk a csapatot. Mi négyen összesen 11 világcsúcsot értünk el.
– Honnét a Fehér Farkas elnevezés?
– Egy versenyen mongol farkasvadászok vettek részt. Először ők neveztek így, most már az egész világon így ismernek.
Két toll?
– Ezt a nevet Amerikában kaptam. Azért mert mindenki három tollat használ a nyilvessző készítésénél, én csak kettőt. Ez a név kevésbé ismert.
– Saját maga készíti az íjakat és a nyilvesszőket?
– Igen. Ez akár egy évig is tarthat, mert lelkük van és erre rá kell érezni.
– Igaz, hogy csak egyszer használja az íjakat?
– Ez úgy pontos, hogy az az íj, amellyel világrekordot érek el, vagy világbajnok leszek, felkerül az őt megillető dicsőségfalra, nem használom többet. Igen. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyszer versenyezhet.

–  Egyre többen kísérik figyelemmel az eredményeit. Népes szurkolótábora van.

– Mert egyre többen gondolkodnak hozzám hasonlóan. Békében, barátságban, a tisztesség útján meg kell védeni a jogainkat. Ezer év múlva is magyarként kell felnevelni a gyermekeinket. Meg kell mutatni a világnak a szabadságvágyunkat, az élni akarásunkat. Legyünk büszkék, ahogy a sólyom száll az égen... Tenni kell a magyar zászlóért! Holnap és holnapután még többet!

Samu László

Balról Sipos László teskándi polgármester, Mónus József és Bogár István alpolgármester.