Elhunyt Fekete György, Zalaegerszeg díszpolgára

(2020.04.16., 9:10)

 

Számos kitüntetéssel ismerték el munkásságát.

 

Életének 88. évében, 2020. április 15-én elhunyt Fekete György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, szakíró, politikus, volt államtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja, 2011-2017 közötti elnöke, azóta tiszteletbeli elnöke, Zalaegerszeg díszpolgára, aki 1932. szeptember 28-án született városunkban.
Fekete György munkásságát elismerték Magyar Művészetért díjjal, a Köztársaság Elnökének Érdemérmével, valamint a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével is. Birtokosa volt a professor emeritus címnek, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze díj Bizottságnak.
Zalaegerszeg önkormányzata és polgárainak közössége nagyon sokat köszönhet neki, hiszen számos olyan fejlesztés és beruházás kapcsolódik a nevéhez, melyeket ő szorgalmazott, vagy segítette azok megvalósulását. Bár élete és szakmai életútja a fővároshoz kötötte, munkássága és vezetői pályafutása során mindig alkalmat találta arra, hogy Zalaegerszeget valamennyi országos fórumon életének utolsó pillanatáig nagy odaadással, eredményesen képviselje.

 

Fekete György és szülővárosa polgármestere, Balaicz Zoltán.

 

Személyében az építkező, az újító, a nagy tudású, ugyanakkor végtelenül szerény mestert tisztelhettük, aki rajongva szerette szülővárosát. Jelenlétével számos jubileumi eseményt, szoboravatót, ünnepi közgyűlést tisztelt meg. Felszólalásaiban, ünnepi beszédeiben minden alkalommal az elméhez és a lélekhez is szóló bölcs gondolatokkal ajándékozta meg városunk közösségét. Életművét, kimagasló szakmai tudását országos elismerés övezte. Sajnos nem érhette meg, hogy szülővárosa állandó tárlatot alakít ki művészeti munkásságának bemutatására a most felújítás alatt álló Göcseji Múzeumban, de annak avatásakor méltóképpen emlékezünk majd meg Zalaegerszeg díszpolgáráról.
Közvetlen stílusú, kedves egyénisége nagyon fog hiányozni valamennyiünk számára. Egy fantasztikus embert ismertem meg a személyében, aki rengeteg jótanáccsal látott el és akitől nagyon sokat tanultam. Hiányozni fog! Emlékét megőrizzük, tanításait nem feledjük!
Isten nyugosztaljon, Gyurka bácsi!
Zalaegerszeg, 2020. április 15.

Balaicz Zoltán
polgármester