Elhunyt az első zalai aranysípos játékvezető (2020.10.22.,12:10)

Búcsú Varga Józseftől

 

Varga József több sportágban is aktív volt.

 

86 éves korában elhunyt Varga József, a zalai sportélet közismert szereplője. Több sportágban is aktívan tevékenykedett, mígnem a kosárlabdánál kötött ki. Élvonalbeli játékvezetőként ő volt az első zalai, aki megkapta az Aranysípot.
A sportkapcsolatokon túl egyéb szálak is fűzték a Zalatáj Kiadót Varga Józsefhez, hiszen szerkesztőségünknek közel húsz évig adott otthont az általa vezetett SZORT '99 Zrt. irodaháza.
Varga József temetése 2020 október 27-én (kedden) 11 órai kezdettel lesz Zalaegerszegen a Göcseji úti temetőben.
Nyugodjon békében!

 

* * *

 

Egy 1973-as archív felvételen (jobbról) a Nagyvárad – Szolgáltató Spartacus Balaton Kupa mérkőzésen, mint játékvezető.

 

Varga Józsefre a Zalatáj 2015. december 17-én megjelent számában lévő riporttal emlékezünk:
„Varga József, a SZORT 99 Zrt. (a Szolgáltató Szövetkezet utódja – a szerk.) elnöke 81 évesen is aktívan irányítja a céget. Sokan nem is civil munkája révén ismerik, hanem sokrétű sportmúltja okán. A ZTE, illetve annak elődjének kosárlabdázója, ökölvívója, atlétája, labdarúgója volt, majd ökölvívó és kosárlabda játékvezető lett.
1968-tól a Zala Megyei Kosárlabda Szövetség elnökségi tagja, a játékvezetői bizottság vezetője. Hét éven keresztül szervezte és irányította az NB III Nyugati-csoportját (Zala megye lett megbízva ezzel a feladattal). 1970-től 20 éven keresztül a kosárlabda Göcsej Kupa szerzője, irányítója volt.
– Bevalljuk, gondjaink vannak Önnel… Nem tudjuk »beskatyulyázni«. Nézzük sorrendben a »tusákat«! Kosárlabda…
– 1963 őszén, többszöri próbálkozás után, visszakerült a ZTE az NB II-be, sőt a második vonal összesített rangsorában – 36 csapat szerepelt – a hetedik helyet szerezte meg.
– Kik játszottak akkor a ZTE-ben?
– Panácz Antal, Eső László, Bucsis István, Horváth Jenő, dr. Czeglédi Pál, Lajtai István, Horváth József, Bozó Tamás, Zsidegh Miklós, Nagy László, Vida Kálmán, Berecz Zoltán, Kéner János, Wágner Sándor…  Elnézést, ha valakit kifelejtettem, Panácz Antal volt a csapat játékos-edzője, én pedig a szakosztályvezető.
– Ökölvívás…
– 1949-ben léptem először ringbe, három évig öklöztem a Zalaegerszegi MTE-ben. Kétszer nyertem ifjúsági megyei bajnokságot, 1950-ben pedig félnehézsúlyban területi bajnok lettem.
– Atlétika…
– 1952-ben és 1953-ban a kesztyűt felcseréltem a szögescipővel. Feili Gyula bácsi keze alatt 400 és 800 méteren versenyeztem a bevonulásig.
– Labdarúgás…
– Bogyi (Németh József – a szerző) csábított a Zalaegerszegi Építőkhöz. Az ő pályafutása közismert, hiszen a ZTE kiváló középhátvédje lett. Én csak megyei ifjúsági bajnoki címig jutottam.

 

Számos díjjal ismerték el tevékenységét.

 

– Játékvezetés…
– 1962-ben tettem le az ökölvívó versenybírói vizsgát, hamarosan az országos keret tagja lettem. A feleségem azonban »rám számolt«, kijelentette, hogy nem hajlandó tovább a véres ruháimat mosni.
– A szorítóból tehát a »kiszámolták«. Még szerencse, hogy több sportágba is »belekóstolt« fiatalabb korban.
– A kosárlabda mellett tulajdonképpen nemcsak az döntött, hogy korábban magam is kötődtem a sportághoz. A feleségem is aktív játékos volt. 1964-ben vizsgáztam, négy év múlva az NB II-ben vezettem, 1970-ben pedig az élvonalban debütáltam.
– Emlékszik még az első NB I-es találkozóra?
– Igen! Egy MTK-PVSK női találkozón fújtam a sípot.
– Melyik volt a legemlékezetesebb időszak?
– A hetvenes évek közepe. Azt hiszem, én voltam az első zalai játékvezető, aki nemzetközi mérkőzést vezetett. 543 élvonalbeli találkozót dirigáltam, s arra nagyon büszke vagyok, hogy egyetlen alkalommal sem vártak meg a szurkolók.
– A szövetség rangos kitüntetéssel ismerte el pályafutását.
– Büszke vagyok az Aranysípra. Alighanem én vagyok az első zalai játékvezető, aki ezt megkapta.

E.E.”