Elektromos autóbusz mintaprojekt Zalaegerszegen

Ingyenes próbaüzem a klímavédelem jegyében

(2021.03.26.,8:40)

 

Balról Gecse Péter, Vigh László, Balaicz Zoltán és Németh Tamás.

 

Projektindítón mutatta be Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Gecse Péter alpolgármester, és Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. helyi közszolgáltatási vezetője azt a Mercedes gyártmányú E-Citaro elektromos autóbuszt, amely Magyarország Kormányának Zöld Busz Programja keretében 2021. március 22. és április 18. között ingyenesen kipróbálható a zalai megyeszékhelyen. A projekt kapcsolódik Magyarország Klíma- és Természetvédelmi Akciótervéhez, valamint Zalaegerszeg Klímavédelmi Stratégiájához is.
A meghatározott célok elérésében kulcsszerepe van a közlekedés környezetbarát átalakításának is, melynek érdekében a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú településeken elektromos autóbuszokat állítsanak üzembe. A kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges országgá váljon. Az elektromos gépjárművek károsanyag-kibocsátása a felhasználás helyén nulla, valamint csökken a szálló por koncentrációja, illetve a zajterhelés is.
A Zöld Busz Program keretében a helyi közösségi közlekedésben megindul a korszerűtlen buszpark cseréje. 2022-től csak elektromos autóbuszok állhatnak városi forgalomba. A most elindult demonstrációs mintaprojekt kilenc helyszínen, nyolc városban zajlik, melynek egyik kiemelt állomása Zalaegerszeg. Az autóbusz mindenki számára ingyenesen kipróbálható, a menetrend a közösségi oldalakon érhető el.
Tavaly 800 millió forintos ráfordítással 6 vadonatúj csuklós Mercedes buszt vásárolt Zalaegerszegre az állami Volánbusz Zrt., melynek köszönhetően 15,25-ről 11,83-ra csökkent az autóbusz állományunk átlagéletkora – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. – A klímavédelmi elképzeléseinknek megfelelően a Volánbusz Zrt. 11 vadonatúj elektromos szóló (nem csuklós) busz beszerzését indítja el 2021-ben a szükséges töltőkapacitás kiépítésével együtt újabb 2 milliárd forintos ráfordítással. A közbeszerzést és legyártást követően 2022-ben kapcsolódhat be a 11 új busz a helyi tömegközlekedése. A helyi autóbusz állomány átlagéletkora ezzel 7,7 évre csökken majd.
Időközben elkezdődött az egyeztetés a vasútállomás és az autóbusz állomás felújításának előkészítéséről és tervezéséről is a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel, a Volánbusz Zrt.-vel és a MÁV-al, hiszen a NIF Zrt. 600 millió forintos kormányzati támogatásban részesült a zalaegerszegi két érintett állomás felújításának előkészítésére és tervezésére. A munkálatok 2022/2023-ban indulhatnak el.

 

Az új autóbusz ingyenesen kipróbálható.


Zalaegerszegen – akárcsak a legtöbb magyar városban – az állami vállalat, a Volánbusz Zrt. működteti a helyi tömegközlekedést. A zalai megyeszékhelyen összesen 35 autóbusz végzi a szolgáltatást. Míg a 26 ezer zalaegerszegi családra 1998-ban még csak 16 ezer gépjármű jutott (tehát 10 ezer családnak autója sem volt és ők mind buszon utaztak), addig 2020-ban már 35 ezer gépjármű volt a városban (tehát van több ezer család, ahol két autó is van). Ennek következtében radikálisan csökkent a helyi tömegközlekedést igénybe vevők aránya. A nyugdíjasok ingyen, a diákok pedig kedvezményesen utaznak. Így a Volánbusz Zrt. bevétele csak félig fedezi a szolgáltatás egész éves költségét. A veszteséget az önkormányzat finanszírozza, ez 10-15 évvel ezelőtt 125 millió Ft volt, 2019-ben már 510 millió Ft (a Volánbusz Zrt. a teljes helyi tömegközlekedést 997 millió Ft-ból működtette, ennek fedezete 487 millió Ft saját bevétel volt, a maradék 510 millió Ft-ot pedig az önkormányzat tette hozzá).
– Bízunk benne, hogy a következő években újabb autóbuszokat is beállít majd a Volánbusz Zrt. a helyi tömegközlekedésbe, hiszen városunk önkormányzata igen jelentős, sőt, évente növekvő anyagi terhet vállal magára a helyi tömegközlekedés veszteségének finanszírozásával, ezért cserébe jogos elvárás a járműpark modernizálása. Ezt megérdemli Zalaegerszeg és megérdemlik a helyi tömegközlekedést igénybe vevő zalaegerszegi polgárok is! S természetesen a megújuló autóbuszpark által nyújtott kényelmesebb szolgáltatásokat élvezhetik a környező településeken élők is amikor Zalaegerszegen járnak – mondta Balaicz Zoltán.