„Egyszerre álltunk Bolemányival a kapuban” (2018.06.14., 9:15)

Zalaegerszegi beszélgetés Déri „Gusztival”, aki az „Év kapusa” volt 1972/73-ban (2.)

 

Déri László: - Jánky Miklós teljesen új módszerekkel ismertetett meg minket.

 

Folytatjuk beszélgetésünket Déri Lászlóval, a ZTE egykori labdarúgójával, aki az 1972/73-as bajnokságban az „Év kapusa” lett. Éppen 45 éve történt… (A cikksorozat első része az oldal alján található – a szerk.)
- Bolemányi János, a ZTE elsőszámú kapusa sérült volt akkor, ezért kaptál lehetőséget. Nem akármilyen beugrás volt…
- Csak a szeretet és a tisztelet hangján beszélhetek Jánosról, hiszen nagyon sok mindent tanulhattam tőle. S ne felejtsük el, hogy 1973/74-ben pedig ő lett Magyarország legjobb kapusa.
- Ott voltatok ketten a frontvonalban, s ott volt a háttérben Fehér Imre. Nem került szóba, ha Bolemányi Jancsival beszélgettetek, hogy Fehér II. „Bindzsit” is fel kellene avatni az NB I-ben?
- Miért, ő nem védett az NB I-ben?
- Nem.
- Ezt nem is tudtam. Komolyan… Én jó viszonyban voltam az Imrével, most is tart ez a kapcsolat. Olyan ruganyos volt, hogy álló helyzetből megrúgta a felső kapufát.

 

Együtt a kapuban Bolemányi Jánossal (rákattintva nagyítható).

 

- Egy nevet mondok, egy trénerét. Nem vezetőedző volt: Jánky Miklós. Úgy tudom, hogy Szőcs mester őt bízta meg, hogy külön foglalkozzon a kapusokkal.
- Miki nagyszerű, rendkívül intelligens ember volt. Kiváló edző és gitáros. Teljesen új módszerekkel ismertetett meg minket.
- Mi volt ennek a lényege?
- A hagyományos forgatókönyv addig az volt, hogy kapura rugdostak, az elvetődést gyakoroltatták. Ő teljesen más módszert alkalmazott. Például ketten álltunk Bolemányi Jánossal a kapuban és úgy záporoztak a lövések.
- Szőcs János vezetőedző hogyan kezelte a kapusokat?
- Külön kasztnak tekintette őket. Nála „Bole” volt az elsőszámú kapus, én akkor kaptam lehetőséget, ha sérült volt, vagy valami történt vele. A premizálásnál viszont nem tett különbséget Szőcs mester.
- Hány évig voltál az NB I-es ZTE-nél?
- 1972-től 1981-ig. Akkor kerültem Tapolcára.
- Hogyan következett be ez a váltás?
- Nem szép emlék számomra, de erről is beszélni kell, nem csak a dicsőséges időszakról. A sógorom volt akkor a klub egyik vezetője.
- Kicsoda?
- Dr. Lackner Ede. 1982 június 30-ig volt érvényes szerződésem… Nem szívesen emlékszem erre az időszakra, de azért elmondom a részleteket.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Az 1971/72-es csapat, álló sor (balról): Szőcs János vezetőedző, Prokisch Károly, Fehér István, Papp Antal, Bolemányi János, Vörös István, Gáspár Gyula, Fehér Imre, Bita József, Lang József intéző. Alsó sor: Tóth József, Józsi György, Szabó Rezső, Déri László, Madár Gábor, Kocsis Tamás, Papp Zoltán, Filó László. (A kép rákattintva nagyítható.)

 

Csókolommal köszönt csapattársának (2018.06.08.)