Egy nap az utakon… (2020.09.16., 10:40)

 

Észnél kell lenni ilyenkor.

(A fotó illusztráció)

 

Szeptember 15, Zalaegerszeg, reggel negyed nyolc… A Petőfi és Kossuth utca kereszteződéséből szeretnék kihajtani, balra, a Kossuth utcára. Fiatal hölgy érkezik délről, kerékpáron, fülhallgatóval, lassítás, körülnézés nélkül áthajt a zebrán. A kerékpárról eszébe sem jut leszállni. Szerencsére résen van az ember.
Ugyanott három és fél óra múlva. Fiatal srác rolleren. Körül sem néz, de áthajt a zebrán. „Nyilván” engedi a Kresz.
Ebéd után, a Zalaegerszeg-Pózva és Zalaszentiván közötti útszakasz. A balesetveszélyes Vasút utca kereszteződésnél figyelni kell. Tartom a 60 km/órás előírt sebességet, aztán érkezik egy motoros (a rendszáma megvan). A záróvonalat átlépve megelőz, kb. kilencvennel-százzal. Az egyenes úton viszont csak poroszkál, ezért megpróbálom megelőzni. Index ki, mellé érek, erre a motoros gázt ad a jobb oldali sávon, nem enged előzni. Szemből kamion, kénytelen vagyok visszahúzódni. Éppen sikerült. Tartós poroszkálás kezdődik újra, aztán a motoros leparkol a szentiváni Laguna vendéglátóipari egység elé.
Most hívjam a rendőrséget, hiszen nincs erre kapacitásuk? Mint ahogy arra sem, hogy az Egerszeghez tartozó Kápolna-hegyi kápolnánál rendszeresen feltűnő középkék színű Opel gépkocsi nem éppen bizalomgerjesztő kinézetű utasainak egy-két kérdést feltegyenek a hatóság emberei. Sajnos ezen a környéken az utóbbi időben történt egy és más. Kábítószerterjesztéstől kezdve több olyan eset, amivel kapcsolatban rendőri intézkedés történt, sőt jogerős elmarasztaló bírósági ítélet született. A kápolnabetörés tetteseit, a szobrok elrablóit azóta sem sikerült elfogni.
Egyébként az Opel rendszáma megvan, csak azt nem tudom, hogy van-e értelme ezt is megosztani a rendőrséggel. Egyik képviselőjétől azt a választ kaptam felvetésemre, hogy sok mindent nem tudnak tenni. Ha újra meglátom ott ezt a kocsit, akkor hívjam őket.
Attól tartok, hogy ez akkor már eső utáni köpönyeg lenne.

E.E.