Egy másik világ lesz (2020.04.06.,10:30)

 

Orbán Viktor miniszterelnök (szemben b3) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban. (A kép rákattintva nagyítható).

Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Ezek a hetek, hónapok nem csak az összefogás, a szolidaritás, a fegyelmezettség, az emberség vizsgaidőszakát jelentik. A lelkiismeretünk próbatételét is.
Aki ebben a vészterhes időben nem az összefogást tartja szem előtt, hanem a járványhelyzetet kihasználva önző érdekeit helyezi előtérbe, vagy politikai tőkét akar kovácsolni belőle, annak előbb utóbb el kell számolnia lelkiismeretével. Ha van neki...
A múltban már sokszor bebizonyította ez az ország, hogy képes az összefogásra. Éppen ezért ne foglalkozzunk a bel-és külföldi bajkeverőkkel, a zavarosban halászó tehetségtelen alakokkal. Vegyünk egy nagy levegőt és folytassuk a küzdelmet.
S amikor már túl leszünk ezen az emberiséget igencsak próbára tevő időszakon, s számba vettük a veszteségeket, folytathatjuk az országépítő munkát.
Talán arra is lesz időnk, hogy átértékeljük eddigi életünket. Mert biztos vagyok abban, hogy nem folytatódhat úgy tovább, ahogy eddig zajlott.
Ez a járvány megtanít bennünket egy nagyon fontos dologra, amit eddig elfelejtettünk, vagy felsőbbrendű tudattal nem akartunk figyelembe venni: nem mi vagyunk a természet urai, nem vagyunk mindenhatók! Vannak nálunk nagyobb erők, amelyek időnként figyelmeztetnek erre a tévedésünkre.
A rengeteg fájdalmas veszteség mellett ez lesz ennek a szörnyűségnek az egyetlen pozitívuma. S talán még az, hogy a vészhelyzetben mindenki valódi arcát mutatta. S akiről bebizonyosodott, hogy méltatlan arra a tisztségre, amire felhatalmazást kapott az emberektől, arra csak úgy emlékezünk, mint a sok szenvedést okozó járványra: soha többet ne találkozzunk vele!
Húsvét időszaka van. Sokunk legszomorúbb húsvétja, hiszen szerencsére nem éltünk át világháborút. A kereszténység legnagyobb ünnepe reménnyel tölt el bennünket. Gondoljunk Jézus Krisztus halálára, majd feltámadására.
Ebből a helyzetből is lesz feltámadás. Ám nem mindegy, hogy milyen lesz az azt követő élet a Földön. Csak rajtunk múlik...

Ekler Elemér