Egy „jópofa, vicces” karikatúra

– avagy az emberi aljasság határtalan

(2021.01.22., 9:00)

 

Ezt a mocskot egy átlag magyar állampolgár viccként fogja fel.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke felháborítónak tartja, hogy a bíróság első fokon elutasította Vejkey Imrének, a KDNP frakcióvezető-helyettesének a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét.
Veres András az MTI-vel azt közölte: a 2020 tavaszán megjelent karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette.
Az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a szerinte keresztényellenes karikatúra „arcátlan módon” egy szakmai díjat kapott néhány hónappal ezelőtt. Még felháborítóbbnak tartja, hogy a bíróság első fokon sajtóhírek szerint a többi között azzal utasította el a jogi keresetet, hogy a „karikatúra jópofa”.
Megjegyezte: „a hírek szerint” a perben az is elhangzott érvként, hogy a karikatúra nem irányult a katolikus közösség ellen, csupán a politikai véleménynyilvánítás eszköze volt.
Veres András hangsúlyozta, a püspöki konferencia elnökeként szeretné világossá tenni: felháborítónak és diszkriminatívnak tartják, hogy politikai célra használjanak fel vagy jópofának nevezzenek bármely olyan írást vagy rajzot, amely a keresztény vagy bármely más vallási közösséget méltóságában sérti, megalázza vagy alapvető értékeit, jelképeit gúny tárgyává teszi.
A Jézust és Müller Cecíliát ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában. A karikatúra miatt Vejkey Imre személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján. (Forrás: MTI)

*  *  *

Próbálom higgadtan tudomásul venni a bíróság ítéletét, de…
De jogom van ahhoz, hogy elmondjam a véleményemet, magáról az egész ügyről. Bárhonnét is közelítek hozzá, mindig 2015 január hetedike, Párizs jut eszembe, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás. Két tucatnyi embert megöltek (köztük két rendőrt) és két tucatnyit megsebesítettek. A kiváltó ok a Mohamed prófétát gúnyoló rajzok megjelentetése volt. Allah nevében álltak bosszút.
Nos, ez a Pápai Gábor nevezetű kretén, aki a Népszavában elkövette ezt a mocskosságot, úgy látszik Charlie Hebdo-i „magasságokba” akar kerülni. Nagy szerencséje, hogy ebben a fasiszta, antidemokráciában – amit Magyarországnak neveznek egyesek – él. Itt ugyanis a vallásukban mélyen megsértett keresztények nem rántanak elő automata gépfegyvereket, mint Párizsban a muszlimok.
Ennyi talán elég is lenne erről a szarháziról. Legalább ennyire tanulságos az ítéletet hozó Gál Zsófia Lívia bírónő szerepe, aki – a felperes szerint – mosolyogva megjegyezte: a karikatúra jópofa, amelyet véleménye szerint az átlag magyar állampolgár viccként fog fel.
Eddig úgy tudtam, hogy Jézus Krisztus keresztre feszítése nem népi bohózat volt a Golgotán. Még akkor sem, ha a bírói kar egyik tagja szerint vicces, jópofa a rajz a keresztre feszített Megváltóról.
No lám! Az érzékenyítés lassan meghozza gyümölcsét Justitia házában.

E.E.

 

Vajon Justitiát is érzékenyítik majd?