Egy csodálatos időutazás (2018.05.12., 15:45)

Sporttörténelmet írtak a ZTE kosarasai

 

A bajnok és kupagyőztes csapat. Álló sor, balról: Cziráki Gábor intéző, Bencze Ákos, Dobi Antal, Farkas László, Gellér Sándor vezetõedző, Földesi Attila, Kovács Attila, Szücs József, dr. Németh István orvos; alsó sor: Bodrogi Csaba, Bérczes István, Góczán Gábor, Gáll Tamás, Bencze Tamás, Boronyák Róbert gyúró.

Fotó: Décsy László

 

Újra együtt - harminc év után.

 

   "Mily büszke a város, mert övé a bajnokcsapat és mily boldog a csapat, mert övé az aranyérem..." - írta többek között 1988-ban A nagy csapat  című kötet előszavában Glatz Árpád, az egykori nagyszerű kosárlabdázó (tagja volt annak a magyar válogatottnak, amely 1964-ben utoljára szerepelt olimpián), későbbi edző, "mellékesen" kiváló iparművész.
   Bizony büszke volt a város, a csapat, hiszen a ZTE férfi kosárlabdázói sporttörténelmet írtak. A ZTE volt az első olyan vidéki együttes Magyarországon, amely egy szezonban bajnokságot és kupát is tudott nyerni.
   A 30 évvel ezelőtti hősöket köszöntötték május 11-én Zalaegerszegen, a Keresztury Művelődési Központban. Az Illés együttes "Újra itt van"című dalára a korabeli mezszámok sorrendjében vonultak be a színházterembe az ünnepeltek.
   A dicsőséges időszak felidézését követően dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntötte az egykori főszereplőket. Nem titkolta, hogy nagy kedvelője a labdajátékoknak, ezért is öröm számára egy fantasztikus zalai siker jubileumi ünnepségén részt venni.
   Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: ez a dupla győzelem egy sikersorozat kezdete volt. Hitet adott a városnak, a szurkolóknak. A 30 évvel ezelőtti diadalra mindig emlékezni kell.

 

Feszült figyelemmel nézik a vendégek a három évtizeddel ezelőtti bajnoki döntőt.


   Dr. Gyimesi Endre, korábbi polgármester, a Zalakerámia-ZTE KK társadalmi elnöke szerint ennek a sikernek óriási szerepe volt abban, hogy Zalaegerszeg később elnyerte a Nemzet Sportvárosa címet.
   Stárics Kornél, a klub ügyvezetője hálás szívvel mondott köszönetet az elődöknek. Sajnálkozva jelezte: ő sajnos a legnagyobb jóindulattal sem tudott volna ott lenni a döntőn, hiszen két nappal korábban született.
   A jubileumi ünnepségen megemlékeztek azokról is, akik már nem lehettek ott a múltidézésen, hiszen örökre eltávoztak körünkből.
   Aztán újra átélhettük a mindent eldöntő harmadik mérkőzés felejthetetlen pillanatait. Lenyűgöző volt a hatezer szurkoló által teremtett hangulat, a ZTE fantasztikus játéka. Ismételten elismerhettük a nemes ellenfél, a Baja sportszerű viselkedését. S amikor megszólalt a döntő 30 évvel ezelőtti, mérkőzés végét jelző dudaszója, s a közönség elözönlötte a pályát, a színházteremben felcsendült a Queen együttes immár klasszikus dala: Mi vagyunk a bajnokok!
   Az örömteli időutazás után visszarepültünk a jelenbe, az ünnepeltek kézről kézre adták a mikrofont,hogy elmondják: hogyan is alakult az életük az elmúlt három évtizedben.
   A jubileumi ünnepség fogadással zárult, amelyen Gergály Gyula, a klub akkori vezetője mondott pohárköszöntőt.

E.E.

 

Az egykori főszereplőknek is tetszik a múltidézés.

 

Gergály Gyula mondott pohárköszöntőt.

Fotók: Trojkó Tímea