„Egy brancsból valók”… (2021.03.23.,9:25)

Az Európai Unió diszkrét bája (1.)

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (jobbról) nem győz magyarázkodni az EU elhibázott vakcinaszerződése miatt. Már Angela Merkel német kancellárnak is kétségei vannak.

Fotó: MTI

 

Véleményem szerint az Európai Unióról a magyar állampolgárnak nem sok konkrét ismeretanyaga van. Nem is lehet, hiszen az EU amolyan újkori elefántcsonttoronyba zárt képződmény lett, a háttérben átláthatatlan hálózattal, egyre növekvő, külső beavatkozással.
A brüsszeli elefántcsonttoronyba zárt bürokraták természetesen meg sem közelítik a valódi elefántcsonttoronyban lévő entellektüelek szellemi színvonalát. Őket csak a hatalom, a pénz érdekli.
Az, hogy miképpen avatkozhatnak egy szuverén ország belügyeibe. Azzal a jelszóval, hogy a jogállamiság mindenek felett.
De milyen jogállamiság? Az, amit soha, senki által meg nem választott bürokraták fabrikálnak saját érdekeik szerint, s amit a legaljasabb módszerekkel próbálnak ráerőltetni önálló országokra.
Ez a jogállamiságra hivatkozás azonban sántít. Több ok miatt is. Egyrészt egy szuverén EU-s tagállam törvényhozásának döntéseit – a felhatalmazást háromszori két-harmados választási győzelem támasztja alá – milyen külső erő vonhatja kétségbe?
Másrészt a magyarországi jogállamiságot megkérdőjelező országoknál a valódi jogállamisági hiány jelenleg jobban számonkérhető. Erre mondják: az erősebb kutya él nemi életet. (Mi ezt másképp mondjuk vidéken.)
Ám még erővel sem tudnak megoldani fontosabb dolgokat. Például a migrációkérdést. Most, hogy a fagyi már visszanyal, kezdenének kihátrálni belőle. De már nem lehet. A fagyi olvad, ráragad erre az álságos, hazug rendszerre.
Aztán itt a vakcinabeszerzés ügye.  Hazudnak reggel, éjjel és este. Mint Gyurcsány Ferenc és csapata. Hogy mondta A tanú című film smasszere? „Egy brancsból valók”.

E.E.
(Folytatjuk)