Egy „állati” történet (2018.08.14., 7:55)

 

Bogdán Sándornak jogi segítségre lenne szüksége.

 

Olvasóink honlapunkon (www.zalatajkiado.hu) figyelemmel kísérhették a nemesapáti „állati” esetet. A történet főszereplője egy analfabéta cigányember, aki egyáltalán nem akart a középpontba kerülni. Ám az élet, s egy állatvédő szervezet így akarta.
A szomorú történet kedvező fordulóponthoz érkezett, ám az előrelépéshez jogi segítségre lenne szükség. Bogdán Sándornak ugyanis nincs pénze ügyvédre, s mivel - ebben   az esetben pechére - munkaviszonnyal rendelkezik, az ingyenes jogszolgálatot sem veheti igénybe az egy főre eső jövedelem miatt.
Arra gondoltunk tehát, hogy a Magyarországon is jelenlévő néhány harcos jogvédő szervezethez fordulunk. Talán a migránsügyekben igencsak lelkes szervezeteket meghatja egy szorgalmas magyar cigányember vesszőfutása is.
Ezt a levelet küldtük el júniusban a Társaság a Szabadságjogokértnak (TASZ), a Transparency International Magyarországnak és a Magyar Helsinki Bizottságnak:
Tisztelt Cím!
 Munkánk során nemrég egy olyan esettel találkoztunk, amelynek szenvedő alanya jogi segítségre szorul. Mivel a nemesapáti (Zala megye) cigányember - aki »mellesleg« analfabéta - nehéz körülmények között él, nem tudja megfizetni jogi képviseletét.
A történet kárszenvedője állandó munkaviszonnyal rendelkezik, mellette állatokat is tart, hogy ezzel is könnyítsen nehéz anyagi helyzetén, hiszen felesége betegség miatt nem tud dolgozni.
Egy névtelen bejelentés alapján az egyik állatvédő szervezet lefoglaltatta állatait, miközben állatkínzás (stb.) bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntető eljárás indult ellene. A napokban született jogerős határozat alapján az eljárást megszüntették, mert a nyomozás nem állapította meg bűncselekmény elkövetését.
Időközben azonban lefoglalt állatait elveszítette, az »állatvédők« gyakorlatilag nevetséges összegért jutottak hozzájuk.
A nemesapáti cigányember most kártérítési pert indítana, de ehhez jogi képviseletre van szüksége. (A nyomozás alatt kirendelt védője volt, de a kártérítési eljárásban már csak fizetett jogi képviselőre számíthatna.)
Tisztelt Cím!
Tudják-e vállalni ennek az embernek a jogi képviseletét?
Segítő közreműködésüket előre is köszönjük.

                                                                    Tisztelettel:
                                                                                       Ekler Elemér
                                                                                    kiadó-főszerkesztő
                                                                                        Zalatáj Kiadó”

Válasz csupán a TASZ-tól érkezett, de abban sincs köszönet: „Azt tudjuk javasolni, hogy sikerdíjas ügyvédet próbáljanak keresni, aki csak akkor kap díjat, ha megnyeri a pert.”
A másik két szervezettől még válasz sem érkezett. Azt hiszem, ez mindennél jobban minősíti őket.

(e)