Égtek a szelektív hulladékgyűjtők

(2021.02.01., 11:10)

 

Nem sok esélyük maradt a szelektív szemétgyűjtőknek.

 

Fényes nappal kigyulladtak a szelektív hulladékgyűjtő „nagykukák” Pethőhenyén. Az átterjedő tűz áldozatává váltak a mellettük lévő „normál” kukák is. A tűz oka – egyelőre – ismeretlen.
Hogy mi okozhatta a tüzet? Több lehetséges magyarázat is adható a kérdésre. Vegyük őket sorba!
Első lehetőség: Villám csapott a kukákba. Ez hamar cáfolható, mert a meteorológiai intézet abban az időben és helyen nem regisztrált villámlást és dörgést.
Második lehetőség: Egy szelektív szemétgyűjtést ellenző magányos merénylő gyújtotta fel a kukákat. Ennek már valamivel nagyobb a valószínűsége, mint az előzőnek.

 

A tűzoltók is közbeavatkoztak.

 

Harmadik lehetőség: A szemétgyűjtés ezen módját valaki a szocializmus, az össznépi közös tulajdon itt maradt jelképének gondolta, s tiltakozásul gyufát ragadott. Ennek sem túl nagy a valószínűsége.
Negyedik lehetőség: Valaki a falu másik végéről a kályhából kiszedett parázzsal, forró hamuval a kukákhoz rohant, s beleöntötte egyikbe. Ez sem tűnik életszerűnek, hiszen napközben csak az idősek vannak otthon, s amíg a szelektív kukákhoz érnek, addig a parázs kihűl.
Ötödik lehetőség: A nagyvárosi rendbontók tiltakozásának egyik formája a kukák felgyújtása. Például a fizetős szemétszállítás miatt. Ez sem állja meg a helyét, mert Pethőhenye kicsi falu, ráadásul az önkormányzat fizeti a szemétszállítást.
Hatodik lehetőség: Egy beteg lelkületű ember nem talált jobb szórakozást, mint a kukákat felgyújtani. Nos, ennek van a legnagyobb valószínűsége.
Az önkormányzatot közel 200 ezer forintos kár érte. Pethőhenyén – mint fentebb írtuk – ingyenes a lakosságnak a szemétszállítás. A feltételezett gyújtogatónak is.
Az önkormányzat egyébként feljelentést tett a rendőrségen.

e.e.