Egerszegen is felidézik a szörnyű múltat

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

(2018.02.20., 9:40)

 

Meghosszabbított nyitva tartással várják az emlékezőket és az érdeklődőket.

 

Az Országgyűlés minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. A politikus önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, amely a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát jellemezte. Sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon.
Kelet-Közép-Európában csaknem 1 millióan vesztették életüket a diktatúra következtében éhínségben, kényzermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Áldozat volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés lehetőségétől.
Zalaegerszegen tavaly májusban avatták fel a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyét a Mártírok útja 5. szám alatt. A kiállítóteret eredeti környezetben berendezve mintegy 80 négyzetméteren alakították ki enteriőrökkel és szakmai anyagokkal gazdagítva. A földszinti portán és az ügyeletes tiszt szobáján keresztül juthat le a látogató a pinceszintre, ahol berendezett zárkát, dokumentumfilm vetítésére alkalmas termet, emlékszobát és kínzó-vallató helyiséget lát.
Február 25-én meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket és az emlékezőket. A kapunyitás időpontjai: délelőtt 9.00, 10.00, 11.00, délután 14.00, 15.00 és 16.00 óra.

* * *

 

Rosta Sándor oroszlánrészt vállalt a történeti emlékhely létrehozásában.

 

A teljességhez tartozik, hogy már 2000 októberében a Mártírok útja 5. szám alatt a Magyar Politikai Foglyok Zalaegerszegi Megyei Szervezetének és a Zala Megyei '56-os Hagyományőrző Egyesületnek köszönhetően történeti emlékhely létesült. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak az azóta már elhunyt Rosta Sándornak, aki maga is szenvedő alanya volt a kommunista diktatúrának.
Rosta Sándor – aki 2006-ban Zalaegerszeg Díszpolgára lett – haláláig töretlen hittel és energiával fáradozott azért, hogy ennek a borzalmas időszaknak a szörnyűségeit bemutassa.
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján rá is emlékezünk!

E.E.