Egerszeg polgármesterének köszönete és tájékoztatója

(2020.06.19., 8:45)

 

Balaicz Zoltán folyamatosan és részletesen tájékoztatta a város polgárait.

 

Kedves zalaegerszegiek!
Megszűnt a veszélyhelyzet és az ahhoz kapcsolódó különleges jogrend Magyarországon, egyben a vásárlási időkorlátot is eltörölték.
Március 9-én posztoltam először ezen a felületen a közeledő járvánnyal kapcsolatban, akkor döntöttünk arról, hogy óvatosságból nem tartjuk meg a március 15-ei városi ünnepségeket.
Azóta majdnem minden nap részletesen beszámoltam egy-egy posztban a zalaegerszegi helyzetről, a tudnivalókról, a védelmi intézkedésekről. Emellett a korrektséget szem előtt tartva minden hétköznap részletesen tájékoztattam egy-egy beszámolóban a kormánypárti és ellenzéki frakciókat, vezetőket és képviselőket az aktualitásokról, a legfőbb intézkedések előtt pedig konzultáltam velük és együtt, egyhangúlag hoztunk döntéseket. Ezt külön köszönöm, hálás vagyok érte, hogy Zalaegerszeg ismét példát mutatott összefogásból!
Készítettem egy „zárójelentést”, vagyis egy részletes, mindenre kiterjedő összefoglaló anyagot a járvány zalaegerszegi megjelenéséről, kezeléséről, a védelmi lépésekről és minden fontos tudnivalóról. Ezt ma sajtótájékoztatón ismertettem az újságírókkal, holnap pedig ezen a felületen is megosztom, valamint elérhető lesz több honlapon is a teljes anyag.
Így napi poszt formájában most jelentkezek a koronavírussal kapcsolatban utoljára, remélve, hogy nem lesz újabb, őszi, második hullám. Ha mégis, akkor természetesen ismét minden fontos, és hiteles információt időben meg fogok osztani.
Ezúton is köszönöm Zalaegerszeg minden polgárának, az együttműködő szervezeteknek, intézményeknek, hivataloknak, a támogató cégeknek és magánszemélyeknek a lokálpatrióta összefogást, a közös gondolkodást, az együttes és valóban sikeres küzdelmet! Büszke vagyok rá, hogy egy csodálatos közösséget szolgálhatok a munkám, a hivatásom során!
Ami az információkat illeti:
Június 13-án, szombaton minden járványügyi szabályra figyelve kinyitott az AquaCity. Sajnos eddig szinte csak azon az egy napon volt jó idő. Vasárnap megérkezett a hidegfront, azóta pedig minden nap esik az eső, így egy napot sem tudott nyitva lenni a létesítmény. A járvány és a gazdasági válság miatt amúgy is nehéz turisztikai szezon állt előttünk, de ezzel az időjárással még rosszabb a helyzet.
Most hétvégén (június 19-20-21.) lett volna az Egerszeg Fesztivál (az időjárás most sem lett volna kegyes), július 3-4-5-én lett volna a Restart Fesztivál, ezekre nem kerül sor – részben azért, mert továbbra is érvényben van az 500 fő fölötti rendezvényekre vonatkozó tilalom, részben pedig azért, mert a programokra és fesztiválokra szánt forrásokat elköltöttük a járványügyi védekezés során (ahogy arról többször is részletesen beszámoltam).
A veszélyhelyzet megszűnésével a mai naptól 500 főig lehet már programokat, rendezvényeket tartani beltérben és kültéren egyaránt, természetesen a járványvédelmi szabályok betartásával. Ez azt jelenti, hogy néhány napos felkészülés után, június 22-től hétfőtől a könyvtárak mellett megnyithat a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, és annak valamennyi alegysége is (fogadhatnak a termekben bérlőket, lehetnek kiállítások, koncertek, bevételt hozó programok).
Július 1-től visszaáll a fizető parkolás rendje (a korábban megváltott bérletek érvényessége időarányosan tolódik majd), és eddig lesznek érvényben a tömegközlekedési kedvezmények is.
Július 6-án megnyílik az ideiglenesen (sátorral) fedett uszoda is. Ezzel valamennyi intézmény működése visszaáll az eredeti formára.
Sokszor merült fel kérdésként, hogy miért volt magas a fertőzöttek száma Zalában (a megye lakosságának 0,09 %-a). Egyrészt Zalaegerszegen részben önkormányzati, részben helyi intézményi koordinációban jelentős tesztelési tevékenységet folytattunk (ez több mint 7 ezer tesztet jelent), másrészt a fertőzöttek döntő többsége zárt közösségekben, idősotthonokban, illetve fogyatékkal élők otthonában lett regisztrálva.
Az első koronavírusos beteget március 16-án regisztrálták Zala megyében (egy türjei hölgyet), azóta összesen 261 főnél mutatták ki a fertőzést (ez a 268 ezer lakosú megye 0,09 %-a). A fertőzöttek száma lassan egy hete már nem nőtt.
Összesen 167 fő zárt közösséghez, bentlakásos otthonhoz tartozott, illetve tartozik (ellátott, vagy dolgozó).
A 261 betegből összesen 94-en kerültek kórházba, 167-en pedig enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen voltak/vannak otthon.
A 94 kórházba került betegből összesen 9 fő volt lélegeztetőgépen.
A 261 betegből összesen 11 zalaegerszegi illetőségű személy halt meg (a megyében az összes halott száma 16 fő – valamennyien idősek voltak és súlyos egyéb betegségben szenvedtek).
A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 51 fő. (Az összes eddigi 413 határozatból 362 már lejárt.)
Ma 264 gyermeket vittek a szülők a bölcsődékbe (a teljes beiratkozott bölcsődei létszámunk 342 fő).
Ma 834 gyermeket vittek a szülők az óvodákba (a teljes beiratkozott óvodai létszámunk 1730 fő).
Szociális alapon 324 főnek szállítottunk ki ma ebédet.
Az önkormányzati adományszámlán (Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata letéti számla: 11749008-15432704-0653000) 15.812.565 Ft gyűlt össze.
2020. június 18.
Köszönettel:

Balaicz Zoltán
polgármester