Egerszeg legszebb napjai ezután jönnek (2020.06.18., 9:05)

 

Balról Gecse Péter alpolgármester, Vigh László, Balaicz Zoltán, Bertáné dr. Bényi Krisztina helyettes államtitkár, Dömötör Csaba, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke és Rigó Csaba Balázs, a Versenyhivatal elnöke (a fotó rákattintva nagyítható).

 

– Olyan közjóléti erdő közepén vagyunk, amely egyszerre üdülő, panoráma és sétaerdő – mondta Balaicz Zoltán polgármester az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ fejlesztésének hivatalos projektindítóján június 17-én Zalaegerszegen.
Az Alsóerdőt és az Aranyoslapi Forrást először 1381-ben említik az okiratok. Az Azáleás-völgy mára Zalaegerszeg egyik jelképévé vált. 1973-ban épült a TV-torony, amely az országban szabadon látogatható három létesítmény egyike. Elkészült az erdei tornapálya, védettséget kapott az erdő, megépült a Panoráma út 1974-ben. Az Alsóerdőn 1905-től városi majálisokat tartottak – adott rövid helytörténeti tájékoztatást Balaicz Zoltán.
A rendszerváltoztatás után jelentős állagromlás következett be. Sok terv készült a volt napközis tábor megmentésére, de ezeket nem sikerült megvalósítani. Az új lehetőség 2015. április 14-én adódott, ekkor írták alá a Modern Városok Program szerződését.
A polgármester elmondta, hogy a megyei jogú városok soha nem látott mértékű fejlesztéseket hajthatnak végre a programnak köszönhetően. Ezek egyik kiemelkedő eleme Zalaegerszegen a Sport és Rekreációs Központ fejlesztése.
A tervezésnél figyelembe vették a sport és környezetvédelmi szervezetek ajánlásait és a fenntartható fejlesztés követelményeit, ennek megfelelően alakult ki a végleges változat. Elsősorban a zalaegerszegieké lesz a létesítmény (a helyiek a fejlesztés legtöbb elemét ingyenesen használhatják), de a turizmust is szolgálja.
A TOP programban 1,2 milliárd, a Modern Városok Programban még 2017-ben 1.35 milliárd, majd 2020-ban újabb 1,5 milliárd forint biztosított az Alsóerdei Sport és Rekreációs központra, tehát a fejlesztés több mint nettó 4 milliárd forintból valósulhat meg.
Erdei kalandpark, multifunkciós sportpálya, műsípálya, játszópark, KRESZ-park, kültéri kosárlabdapálya várja majd az ide kirándulókat. Új füves pályát, lelátókat, kiszolgáló épületeket és pihenőhelyeket építenek. A beruházás csak önkormányzati területeket érint, padokat, szobrokat telepítenek, fákat ültetnek.
A volt napközis tábor területén kívül eső területeken a búslakpusztai sportlőtér felújítására, erdei túraútvonalak, terepkerékpár pálya építésére, valamint a TV-torony és környezetének felújítására kerül sor. A beruházás időtartama 18 hónap, azaz a létesítmény várhatóan 2021 végére készül el.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi okosút első ütemét a tervek szerint augusztusban átadják. A járműipari tesztpálya készültségi szintje már 65 százalékos. A képviselő szerint az alsóerdei fejlesztés igazi mágnest jelent majd a városlakók számára.

 

Dömötör Csaba: - Az alsóerdei sportközpont meghatározó közösségi tér…

 

A sport- és rekreációs központ az élet újraindításának reményt keltő mozzanata: azt szimbolizálja, hogy a „nehéz hónapok után visszatérhetünk az ország gyarapodó, felívelő ösvényére” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba kiemelte: az alsóerdei sportközpont meghatározó közösségi tér, közösségépítő hely, generációk találkozási pontja lesz.     A hagyományokra építkező beruházás a „feltörekvő város fontos mozaikdarabkája” – fogalmazott Dömötör Csaba. A beruházások közül kiemelte a Modern Városok Program keretében épülő új uszodát, a múzeum és a színház épületének felújítását.
Zalaegerszeg legszebb napjai még csak ezután jönnek!

Samu László